Novak Đokoviž
Novak Đokoviž; Foto: EPA-EFE/KIERAN GALVIN

Proslavljeni australijski teniser Pol Meknami dao je svoj sud pred ovogodišnji Vimbldon.

Karlos Alkaraz je osvojio turnir u Kvinsu i pokazao je da i te kako zna da igra na travnatim podlogama, dok Novak Đoković dolazi na Vimbldon kao drugi teniser planete i čovek koji peti put uzastopno napada trofej u Londonu.

PROČITAJTE JOŠ:

Španac je upravo titulom u Kvinsu prestigao Novaka na prvom mestu i to je ono na šta Meknami, vlasnik četiri grend slem trofeja u dublu i bivši prvi dublaš sveta, ukazuje.

„Analitičari ukazuju na to da nema razlike da li si prvi ili drugi nosilac. Tehnički, to je tačno. Ali, pitajte svakog igrača da li voli da vidi svoje ime na vrhu žreba? Zbog nenormalnosti od prošle godine i činjenice da nisu dodeljeni bodovi, Đoković neće biti prvi u žrebu na Vimbldonu. Što se mene tiče, to nije dobro“, kaže Meknami.

Nekada 24. teniser sveta u singlu, prvi čovek Hopman kupa i Australijan opena podsetio je na presedan od prošle godine kada je Vimbldon odlučio da protera ruske i beloruske igrače sa svog turnira.

Povod je bio rat koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, a koji je Belorusija podržala. ATP je zbog toga odlučio da ukine bodove trećem grend slemu sezone, pa je Đokovićeva titula njemu značila zbog rekorda, ali ne i zbog renkinga.

To ne mora da bude nužno loše jer brani nula bodova, ali kad je reč o rangiranju, videli smo na primeru Rolan Garosa videli koliko je teži žreb Novak dobio kada ga je prestigao Danil Medvedev na ATP listi.

Zato je i ova Meknamijeva konstatacija pokrenula polemiku među njegovim pratiocima. Jedan tako ukazuje da je Đoković „pokraden“, te da rekord od 389 nedelja na vrhu ATP liste nije relevantan jer mu je nepravedno oduzeto 2.000 bodova.

Ti bodovi nisu jedini, pošto Novak lani i početkom ove godine nije imao pravo da igra na američkom betonu, zbog čega je Alkaraz lakše došao do prvog mesta planete i titule na US openu.

BONUS VIDEO Ivanišević o Novaku: On je genijalac, rođeni pobednik, od njega mnogo toga možete da naučite

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar