Ben Šelton (desno)/EPA-EFE/PETER FOLEY

Jedinstven put koji je gotovo nemoguć za igrače sa ostalih kontinenata.

Momak koji je bio jedan od najvećih iznenađenja u teniskom svetu ove godine bio je Amerikanc Ben Šelton, trenutno 96. igrač na svetu.

PROČITAJTE JOŠ

Šelton je ove sezone imao nekoliko zapaženih rezultata, od kojih se mogu izdvojiti pobeda na mastersu u Sinsinatiju protiv finaliste US Opena i 3. igrača na svetu Kaspera Ruda (6:3, 6:3), ali i pobeda na ATP debiju u Atlanti protiv Ramkumara Ramathana (6:2, 7:5).

Amerikanac je 2022. godinu počeo sa 573. mesta i morao je da pobeđuje na čelendžerima i manjim turnirima kako bi se domogao duela protiv najboljih igrača.

To je i uspeo, ostvario je nekoliko bitnih pobeda, a sve to je uradio pod jednim bizarnim uslovom.

Naime, Šelton do sada nije napuštao Ameriku, i sve poene na ATP turu je zaradio u rodnoj zemlji.

Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Dostići vrh teniskog sveta, i igrati turnire samo u svojoj zemlji gotovo je nemoguće ako dolazite sa kontinenta koji se ne zove Amerika.

Sistem koji je uspostavljen u toj zemlji daje prava igračima da samo igrama na koledžu i čelendžerima dođu do elitnih turnira, ukoliko to igrama dokažu.

Šelton dolazi iz teniske porodice, a njegov otac je Brajan, je čak stigao i do 55. mesta u karijeri 1990-ih.

Brajan, koji je 1994. stigao do četvrtog kola Vimbldona kao kvalifikant, nakon što je u prvom kolu pobedio Nemca Majkla Stiha, sada je teniski trener Florida Gejtosa.

Njegova majka Liza je bila visoko rangirana juniorska teniserka, Benov ujak Tod Vitsken bio je bivši profesionalni teniser, a njegova sestra Ema igrala je tenis na Floridi.

Šelton je počeo da igra tenis sa 12 godina i od tada mu je otac trener, dok mu je uzor Švajcarac Rodžer Federer.

Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL

U svojoj prvoj sezoni na koledžu, Amerikanac je doneo NCAA titulu Florida Gejtosima, prvu u istoriji.

Šelton je osvojio titulu šampiona NCAA i u pojedinačnoj konkurenciji pobedivši Avgusta Holmgrena i tada je postavio rekord, pošto je u dve sezone na koledžu zabeležio 65 pobeda i 10 poraza.

To mu je mnogo pomoglo u razvijanju seniorske karijere i na ATP turu je debitovao u Atlanti 26. jula, kada je kao vajldkard i pobedio Ramkumara Ramathana. Ipak, u drugom kolu ga je savladao iskusni Džon Izner. 

Nakon toga je Amerikanac napravio pravu senzaciju i ostvario je dve pobede na mastersu u Sinsinatiju, protiv Lorenca Sonega i Kaspera Ruda.

Pobedom protiv Ruda je postao najmlađi Amerikanac koji je pobedio top pet igrača na svetu, prvi put od 2001. godine, kada je Endi Rodik savladao Gustava Kuertena u Montrealu.

Debi na grend slemu je imao na US Opeu, kada je u prvom kolu poražen od Nuna Boržesa. Nakon toge je stigao do četiri finala od šest čelendžera na kojima je nastupao i osvojio je čak tri.

Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Zbog toga je uspeo da se probije do 96. mesta na ATP listi i zaradio je vajldkard, koji će mu omogućiti direktno učešće u glavnom žrebu Australijan opena.

Na svom Tviter nalogu Šelton je upravo objasnio da je prvi put pasoš koristio kada je putovao za Australiju.

Nikada nisam bio van zemlje, čak ni na odmoru. Prvi put sam koristio pasoš pre 2 dana„, napisao je Šelton.

BONUS VIDEO Neverovatan udarac Austrijanca ostavio Novaka u šoku, Đoković hteo da preda meč

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar