Foto: Epa/Efe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je u utorak radove na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona, a kao po običaju dotakao se raznih sportskih tema.

Pored priče o Nacionalnom stadionu i njegovoj važnosti (koju smo mnogo puta do sada čuli, nekako je već dosadila), Vučić je analizirao košarkašku utakmicu Srbije i Australije u četvrtfinalu Olimpijskih igara (iako još uvek nije završio studije za trenera), a posebnu pažnju privukla je priča o muzeju posvećenom Novaku Đokoviću.

Izjavio je predsednik Srbije da veruje da će se uskoro krenuti u izgradnju muzeja Novak Đoković i dodao da su danas (utorak 6. avgust 2024) obavljeni prvi razgovori tim povodom.

„Palma (de Majorka) ima muzej posvećen Rafaelu Nadalu. Mi ćemo gledati da pokažemo u skladu sa zaslugama to što je uradio za našu zemlju i istovremeno da privučemo turiste. Novak jeste veći od Nadala u tom veličanstvenom sportu. Ne znam da li znate kolika je njegova popularnost, ne samo ovde, već recimo u Kini, da kada poklonite nekom kineskom funkcioneru reket Novaka Đoković on to ne sme da uzme, jer bi se to smatralo prevelikim i preskupim poklonom“, rekao je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ:

Ubeđen je predsednik Srbije da će izgradnja muzeja doneti Beogradi i Srbiji mnogo u turističkom smislu.

„Verujem da to možemo mnogo pre ‘Ekspo-a’ da završimo i da ponudimo kao sadržaj turistima. Ovim Beograd postaje glavni centar, metropola celog regiona, ne samo bivše Jugoslavije, već i značajno šire od toga, jer morate da imate takav grad, da biste mogli da privučete ljude i verujem da smo na dobrom putu“, poručio je Vučić.

Foto Vesna Lalić/Nova.rs, EPA-EFE/LUKAS COCH

Novak Đoković postao je olimpijski šampion u nedelju 4. avgusta ove godine, te je time kompletirao neverovatnu kolekciju onih najvećih trofeja i uspeha.

Srpski teniser trenutno je na 24 osvojena grend slema, ukupno je podigao 99 trofeja u karijeri, ima 40 osvojenih masters titula, osam puta je završavao godinu kao najbolji teniser sveta, bio je ubedljivo najduže nedelja svetski broj jedan (428)…

Znate već da bi nam trebalo mnogo vremena da pobrojimo sve uspehe Đokovića i tu isključivo mislim na one na terenu, dok o onima van njega, kao i o celokupnom njegovom uticaju na sport i društvo u Srbiji mogu da se pišu knjige, snimaju filmovi, pričaju priče…

PROČITAJTE JOŠ:

Zašto se tek sada, dva dana nakon osvojenog olimpijskog zlata, priča o muzeju posvećenom najboljem teniseru u istoriji? Pa zato što je sada vreme da se sakupljaju politički poeni, sada je vreme da se profitira na Novakovom imenu i delima, sada je vreme kada Đokovića svi dižu u nebesa, a vrh države želi iz te priče da ugrabi nešto dobro i za sebe.

Da se razumemo, da Novak nikada nije osvojio olimpijsko zlato, opet bi bio najveći u istoriji tenisa, a muzej je zaslužio još odavno.

Još 2019. godine, Srđan Đoković, Novakov otac, najavio je da će muzej biti gotov u 2020. godini. Kao po običaju u našoj državi, termini izgradnje tako važnih objekata su se prolongirali, a predsednik je danas istakao kako su obavljeni tek prvi razgovori.

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Kako je Srđan Đoković pričao tokom 2019. i 2020. godine muzej je trebalo da bude otvoren u Knez Mihailovoj ulici, ali tamo ga do danas nema. Zašto? To već nije pitanje za nas.

Ono što mi ističemo jeste da je Novak odavno zaslužio muzej, onakav kakav dolikuje jednom od največih sportista u istoriji, te da nema potrebe na njegovom imenu pokušavati zaraditi političke poene, jer ni on to sigurno ne bi voleo. Ako bude hteo, sam će se posvetiti politici, ali to u ovom trenutku nije slučaj.

Iako još nije završio karijeru, ne bi uopšte bilo loše da muzej posvećen Đokoviću odavno postoji, a onda bi ga Novak vremenom menjao, dopunjavao trofejima i pisao nove stranice istorije.

Ako zađemo malo dublje u temu, koja se tiče Đokovića i države Srbije, odnosno politike koja se u njoj vodi, setićemo se da Novak više nema svoje terene u Beogradu ili bilo gde u zemlji. To znači da Đoković nema svoju bazu za trening (umesto toga često odlazi u Crnu Goru), a ni Srbija više nema svoj ATP turnir, kao ni Nacionalni teniski centar na primer.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Naravno, tenis postoji i pored Novaka Đokovića, a Srbija tek na tom polju ne blista, pa bi vrh države na čelu sa predsednikom mogao aktivnije da se uključi i pomogne na tom polju, pre svega finansijskim ulaganjima.

Mnogo toga u tenisu i Teniskom savezu Srbije treba da se popravi, kako bi možda još neko, bilo u muškoj, bilo u ženskoj kategoriji, dostigao makar približne visine ovim Novakovim, pa da taj njegov muzej (koji još ne postoji, nadamo se da hoće u bliskoj budućnosti) posluži kao motivacija mnogim mladim teniskim biserima.

Uostalom i sam Novak je pričao da Srbija treba da ima sportski muzej, a ne samo onaj posvećen njemu.

„Nadam se da ćemo imati sportski muzej, ne mi kao porodica, nego Srbija, Olimpijski komitet, Sportski savez. Ne bih da uperim prste u bilo koga, nego kolektivno smatram da je Srbija imala mnogo uspeha u sportu i da je sport zadužio Srbiju. Ne razumem kako mi i dalje nemamo sportski muzej i da svaki turista ili stranac koji dođe u Beograd i Srbiju može to da vidi, da bude jedna od top 10 destinacija koje mora da poseti. Nadam se da će država da učini nešto, jer sport to zaslužuje. Videćemo šta će sa tim da bude“, istakao je Đoković.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Za kraj, vratićemo se na kratko na košarkaške teme, da pokažemo da se ipak u nečemu slažemo sa predsednikom Srbije.

Vučić je u svom obraćanju poslao poruku košarkašima rekavši im da pobede Amerikance, odnosno da makar probaju u polufinalu Olimpijskih igara. Eto, mi im želimo isto to, ako naravno Amerika pobedi Brazil u četvrtfinalu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare