Foto:shutterstock Neale Cousland; Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Da sam numerolog, možda bih pronašao značenje u brojevima, neku kosmičku istinu koja bi objasnila poraz Novaka Đokovića u polufinalu Australijan opena posle kojeg bi nam bilo lakše.

Foto: Nova.rs

Milšped Group vam donosi najzanimljivije vesti direktno iz Melburna.

Simbolika o kojoj nismo želeli da pričamo…

„Uf, dobro je, nije imao šanse, vidiš da je u brojevima sve zapisano“.

PROČITAJTE JOŠ

Ali, kao što reče Janik Siner nakon pobede nad Novakom, kada bi sve bilo tako lako pa da samo pogledamo brojeve.

Stvar je u tome da smo svedočili neverovatnoj koincidenciji koju je nemoguće izrežirati i tek tako ponoviti.

Dva najuspešnija grend slem turnira u Novakovoj karijeri bili jesu Australijan open i Vimbldon i na oba je imao neverovatne nizove koji su prekinuti na bolan način.

U Londonu je prošle godine nakon 2.195 dana poražen od Karlosa Alkaraza u finalu Vimbldona čime je sprečen da osvoji svoju petu titulu u nizu.

Foto: tanjug AP Photo/Andy Wong)

Ove godine je u Melburnu poražen u polufinalu turnira posle 2.195 dana od Janika Sinera čime je sprečen da uzme svoju petu titulu u nizu (pretprošle godine nije imao priliku da se bori jer je bio deportovan).

Kada se pogledaju ovi podaci, čovek se jednostavno zaprepasti – nije u pitanju neka okrugla brojka ili brojka u nekim domenima prihvatljivog.

Kao da je neko uzeo i odokativno udarao po digitronu i slučajno pogodio dva ista četvorocifrena broja. Ali, čak i tada je verovatnoća bila veća nego ovo sad.

Jer, da bi se sve ovo izdešavalo, Novak je na primer morao da bude deportovan. Da nije, možda bi niz u Australiji bio duži, ili kraći. Zvuči potpuno nadrealno.

A prvi put su mu se desile i neke stvari koje nisu ranije. Deset puta je stizao do polufinala i deset puta je pobeđivao, a kasnije i 10 puta je osvajao titulu na Australijan openu. Nikada pre toga nije poražen u ovoj fazi turnira.

Novak Đoković
Foto: Tanjug/AP Photo/Louise Delmotte)

Prošli poraz je na primer doživeo od Korejca Hjeob Čunga u osmini finala turnira, ili ranije od Denisa Istomina u drugom kolu.

Ali, kada pregura uvodne runde, sledi masakr rivala i titula.

Da nije samo do Australije, ali Novak je generalno briljantan u polufinalima. Poslednji put je pre ovoga izgubio pre 1.694 dana na Rolan Garosu od Rafaela Nadala.

Novaku se po prvi put u karijeri desila jedna stvar na grend slem turnirima. Tokom celog meča nije imao ni jednu brejk loptu u 19 gemova koliko je Janik Siner servirao. To mu se samo desilo u nekim duelima koje je predao, ali kada je odigrao meč do kraja, uvek je imao makar jednu brejk loptu.

Jeste Siner odlično servirao, ali je Novak Đoković postao najbolji u istoriji i zbog činjenice da niko nikada kao on nije riternirao i vraćao servise.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Wong)

Podatak postaje poražavajuć, ako se uzme u obzir da je Siner imao tek 58 odsto ubačenog prvog servisa. Prevedeno u brojke, Siner je čak 46 poena započeo drugim servisom, a Đoković ipak nije došao do brejk prilike.

Teško je poverovati čak i da je sve prve servise Siner ubacio, a koliko je loše Đoković igrao u njegovim gemovima pored priče o brejk loptama, govori i podatak da je u samo dva gema uspeo da dođe do izjednačenja.

Još jedan podatak je frapantan. Siner je u meču osvojio 30 poena više od Đokovića što je ako se uzme u obzir da je dobio ubedljivo prva dva seta i očekivano, ali ono što najviše šokira jeste podatak da je od tih 30 poena razlike za Italijana najvećim delom otišlo na neiznuđene greške.

Đoković je napravio 26 neiznuđenih grešaka više i tako praktično sam doneo tih plus 30 u poenima koji su na kraju bili apsolutno presudan faktor.

Nije pomoglo ni to što je imao dva vinera više. Brojke pokazuju da je želeo da se pita i da je on odlučivao poene, mahom na svoju štetu, ali je na kraju utisak bio da je to sve bio trzaj očajnika kojem ništa nije išlo od ruke.

Jednostavno, sam poraz nije strašan, bilo ih je u Novakovoj karijeri dosta, već taj način na koji je do njega došlo.

Siner igra nesporno sjajan turnir i zasluženo je u finalu, ali je utisak da nije morao da se pomuči u ovom duelu i da je bolje igrao prethodna dva puta kad aga je dobio. Alkaraz je u finalu Vimbldona morao da odigra spektakularno, a Siner je trebalo samo da uzme ponuđeno

Na kraju dana, brojevi ne znače puno.

Možda jedino u kontekstu da govore da je najbolji svih vremena i da zbog toga treba da mu verujemo da će ponovo osvajati trofeje i da ovo još uvek nije njegova labudova pesma.

Muzika i dalje svira.

BONUS VIDEO Intervju Novaka Đokovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar