Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Iznenada je odlučio da završi karijeru u 32. godini. Zbog njega su Srbi naučili mnogo toga o Gruziji, a Zurab Datunašvili je imao sve samo ne običnu životnu priču.

Put „zlatnog momka“ iz Varšave započeo u Tbilisiju, gde je rođen 18. јuna 1991. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Rvanjem je počeo da se bavi u svom rodnom gradu, u kom je napravio i prvi veliki uspeh u karijeri, pošto je 2013. godine u finalu Evropskog prvenstva čiji je Gruzija bila domaćin stigao do finala, gde je bolji od njega bio aktuelni olimpijski šampion iz Londona, Rus Roman Vlasov.

Ređali su se uspesi, pa je Datunašvili pod nacionalnim grbom Gruzije uspeo da osvoji najsjajnije odličje 2016. u Litvaniji, i 2017. godine u Novom Sadu.

Pored osvojenih medalja, pažnju je privukao i tučom na Evropskom kupu nacija 2016. godine kada je „ukrstio pesnice“ sa Imilom Šarafetdinovim iz Rusije.

No, uprkos tome što je bilo jasno da najbolje tek sledi, u januaru 2019. dogodio se veliki incident nakon kog je Gruzin doneo odluku da se više ne takmiči pod zastavom zemlje u kojoj je rođen.

Datum je bio 11. januar, a Palata sporta u Tbilisiju bila je poprište nacionalnog šampionata Gruzije u rvanju grčko-rimskim stilom. U finalu su se našli Datunašvili i Robert Koblijašvili, višestruki prvak Evrope i sveta. Sudijska odluka je bila takva da je Koblijašvili dobio meč, što je izazvalo veliki revolt i proteste, potom verbalni obračun, nakon čega je usledila i prava gužva.

Situacija je izmakla kontroli kada je predsednik rvačkog saveza Gruzije Gega Gegešidze uleteo među zavađene strane i Datunašvilija udario gvozdenim predmetom u glavu.

Gegešidze je uhapšen i ubrzo posle toga pušten uz plaćenu kaznu, dok je Datunašvili doneo odluku da napusti svoju zemlju.

Usledila je pozivnica iz Srbije, tačnije iz Zrenjanina, što je sa radošću prihvatio, i čini se na najbolji mogući način uzvratio poverenje koje je dobio otkako nastupa pod zastavom ove zemlje.

„Svi u porodici su bili veoma srećni. Znaju svu moju istoriju i veoma su srećni zbog mene i zbog toga što se borim za Srbiju. Stvarno sam tonuo, stvarno sam razmišljao da završim karijeru, nisam godinu i po dana mogao da se rvem, posle toga sam došao u drugu zemlju i uzeo sam velike medalje“, rekao je Datunašvili za Nova.rs januara 2022. godine

U dresu Srbije je postao evropski i svetski prvak, te je doneo Srbiji bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Svetski prvak je postao na Svetskom prvenstvu kada je u disciplini grčko-rimskim stilom do 87 kilograma osvojio najsjajnije odličje u Beogradu.

Datunašvili je pobedio Turpana Bisultanova, predstavnika Danske sa 6:2 u finalnom meču.

Pojasnio je i šta najviše voli u Beogradu.

„Dolazim ovde, ali volim i Stari grad. Generalno, volim Beograd. Često šetam gradom i dobro se osećam ovde. Kada je u pitanju Gruzija, kada bi ljudi došli, ne bi pogrešili, šta god da ih interesuje – kuhinja je sjajna, imamo bogatu tradiciju vina i Gruzija je poznata po vinu, bogata je istorija i lepe su planine, koga zanima nešto modernije, tu je Batumi… Poslednji put sam u Gruziji bio posle Olimpijskih igara. Bio sam tamo 10 dana, a uoči Nove godine sam opet bio da se vidim sa porodicom“.

BONUS VIDEO Triler u Manili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare