Adriana Vilagoš i Angelina Topić
Foto: Marco Iacobucci / Shutterstock Editorial / Profimedia; /IPA / Sipa Press / Profimedia

Srpska atletika, posebno u ženskoj konkurenciji, više se ne oslanja samo na Ivanu Španović, već je tu nekoliko veoma mladih i talentovanih devojaka, koje već sada beleže ozbiljne uspehe.

Ivana Španović je već dugo najuspešnija srpska atletičarka, koja je mnogo puta obradovala svoju zemlju i pisala istoriju iste u skoku udalj.

Osvojila je Ivana bronzu na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine, a ove godine će u Parizu pojuriti ono što joj praktično jedino fali – olimpijsko zlato.

PROČITAJTE JOŠ:

Španović je u veoma bogatoj karijeri osvojila preko 20 medalja u seniorskoj konkurenciji, donosila je zlata i sa evropskih i svetskih prvenstava, najsjajnija odličja iz Dijamantske lige, i kao juniorka je imala značajnih uspeha… Ma, osvojila je mnogo toga što drugi ne mogu ni da sanjaju.

Međutim, Ivana ima 34 godine, najavila je povlačenje posle Pariza, tako da Olimpijske igre ove godine treba da budu kruna karijera. Kako bi se što bolje pripremila za njih, iskusna Srpkinja propustila je Evropsko prvenstvo u Rimu, ali njena zemlja nije morala da brine.

Srbija je u prestonici Italije imala dve predstavnice koje su posebno skrenule pažnju na sebe – to su Adriana Vilagoš i Angelina Topić.

Već dugo je poznato da su dve mlade Srpkinje velike nade srpske atletike, ali već sada, u tinejdžerskim godinama ostvaruju ozbiljne rezultate u seniorskoj kategoriji.

Adriana Vilagoš Foto: SVEN HOPPE / AFP / Profimedia

Vilagoš je u utorak uveče osvojila srebro na EP u Rimu, u disciplini bacanje koplja. Bila je Adriana na ivici ispadanja, ali je u trećoj seriji finala bacila koplje čak 64,42 metra, što joj je bilo dovoljno za drugo mesto, koje je na kraju zadržala.

Do zlata joj je nedostajalo 20 centimetara, ali je zato ispunjena norma za Olimpijske igre, pa će Vilagoš i tamo imati priliku da se nadmeće sa najboljim atletičarkama u njenoj disciplini.

Nadmašila je Vilagoš i lični i državni rekord Srbije, koji je od 2014. i Ciriha držala Tatjana Jelača sa daljinom 64,21 metar.

Sa svega 20 godina Vilagoš je došla do ovakvog uspeha, a zamislite šta je tek pred njom, jer je i sama najavila da sledeći put očekuje zlato.

MOŽDA VAM JE OVO PROMAKLO:

I 2022. godine u Minhenu je Vilagoš osvojila srebro, ali sa nešto slabijim rezultatom (62,01m). Takođe, Adriana ima zlato iz Orana 2022. sa Mediteranskih igara, kao i bronzu iz 2023. sa Evropskog kupa. I u konkurenciji U20 atletičarki, Vilagoš je imala značajnih uspeha – dva zlata na svetskim šampionatima i zlato i srebro na evropskim.

Adriana je rođena, živi sa porodicom i školovala se u vojvođanskom mestu Mali Iđoš, koje ima svega četiri hiljade stanovnika, pretežno mađarske nacionalnosti. Međutim bez obzira na mali broj dece, Adrianina mama Đerđe kaže da je uspela da oformi grupu mladih kopljašica i da pored ćerke tu postoji još talentovane dece.

„Mi već neko vreme u Malom Iđošu imamo devojčice koje su zajedno sa Adrianom igrale rukomet a sada su se isprobale u bacanju koplja. Mlada Virag Bači je bacila 45,15 metara (koplje od 400 grama), to je njoj lični rekord i bila je prva. Ona je već godinama, posle Adriane, najbolja u Srbiji u njenom godištu (200.), a imamo i druge devojčice koje nam se pridružuju i uglavnom u Malom Iđošu svi bi da bacaju koplje ili vorteks“, rekla je Đerđe Vilagoš pre nekoliko godina za „Atlex“.

Mama Đerđe je nekadašnja rukometašica, i sama Adriana je trenirala rukomet i a sa atletikom se susrela samo na školskom takmičenju kada je bacala vorteks, za koji u kući Vilagoš nisu ni znali šta je.

„Moram da priznam da za bacanje koplja nisam ništa znala. Kada je Adriana išla prvi put na takmičenje iz bacanja vorteksa i to smo tek na internetu videli kako se baca. Mi smo mislili godinama da će bacati samo vorteks pored rukometa, i da će rukomet biti glavni sport. Kako su došli rezultati i kako je ona prešla u stariju kategoriju morala je da odluči da li će da nastavi sa atletikom ili sa rukometom jer nema više bacanja vorteksa. Dogovorili smo se da nastavi sa bacanjem koplja. Tada je bila sedmi razred i primljena je bila u Mađarsku nacionalnu rukometnu akademiju. Dali su nam šansu (Rukometni savez Mađarske) da dok ne završi osmi razred odlučimo da li će rukomet ili koplje. U to vreme smo stvarno pokušali da se usavršimo, tehniku smo gledali na internetu zajedno, analizirali smo“, priča Đerđe.

Adriani pomaže i najbolji srpski trener u bacanju koplja Dragiša Đorđić Bizi. On je 2014. sa Tatjanom Jelačom osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu, a trenira i standardne učesnike velikih takmičenja – Vedrana Samca i Mariju Vučenović.

Marija Vučenović Foto: Ben STANSALL / AFP / Profimedia

Upravo je Vučenović bila deveta u Evropi na Prvenstvu u Rimu, što je takođe rezultat za pohvalu. Marija ima 31 godinu, a videćemo da li iskustvo može da joj donese neku medalju ili značajan rezultat pre nego što ode u penziju.

Sada se prebacujemo na skok uvis.

U toj disciplini Angelina Topić je ponovo zablistala i došla do srebra na EP u Rimu.

U finalu je prvo bez greške preskočila 186 centimetara, da bi kod visine od 190 leđima zakačila letvicu, ali je nije oborila. Prve probleme Topićeva je imala pri visini od 193 centimetra, kada je, u dobroj meri zahvaljujući kiši koja je počela da pada, prvi put srušila letvicu. Ipak, drugi pokušaj bio je dovoljan – Angelina je podigla „nivo“, a potom i na 195 iz prvog pokušaja bila sigurna, a na visini od 197 pridružile su se Jaroslava Mahučik i Irina Geraščenko, pa je bilo jasno da će osvojiti barem bronzanu medalju.

Angelina Topić
Foto: Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Prvi pokušaj na 197 nije bio dobar, dok je Mahučikova uspela to da uradi, potom je Angelina po drugi put oborila, ali je iz trećeg stigla do 197 i prilike da se bori za lični rekord od 199 centimetara. Geraščenko je stala na toj visini, pa je maestralna Angelina imala priliku da se bori za zlato sa Mahučikovom. Ukrajinka je Topićevoj zadala novi zadatak preskočivši 199 iz prvog pokušaja. Angelina je odlučila da tu visinu ne pokušava da preskoči već je odmah krenula na 201, što je za tri centimetra više od njenog ličnog rekorda.

Rušila je letvicu Angelina pri prvom pokušaju, potom i drugom, dok je Ukrajinka uspela da iz drugog pokušaja preskoči 201. Angelina nije uspela, oborila je letvicu i treći put, pa je osvojila srebrnu medalju u Rimu, a već ranije je obezbdila kartu za Olimpijske igre.

Angelina radi sa ocem Dragutinom, legendom srpske atletike, a ima samo 18 godina i nema sumnje da će do kraja karijere juriti sve moguće rekorde u skoku uvis.

Ćerka Dragutina i Biljane Topić je već imala bronzu iz Minhena sa EP 2022, bila je treća u Dijamantskoj ligi prošle godine, a u kategoriji do 18 i 20 godina je osvajala i mnoga zlata.

NE PROPUSTITE OVO:

Kao i Angelinu, na Olimpijskim igrama u Parizu, ali u disciplini skok udalj, gledaćemo Milicu Gardašević, koja ima 25 godina.

Milica je u maju osvojila drugo mesto na mitingu silver (B) serijala Svetske serije, koji je održan u Poljskoj, a najbolji skok bio joj je 6,76 metara. Najbolji rezultat u karijeri joj je 6,91 metar, a ima tri zlata u seniorskoj kategoriji – ove godine sa Svetske turneje, na Evropskim igrama 2023. i Mediteranskim igrama 2022. u Oranu.

foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Simbolično, baš kada je Ivana Španović na zalasku karijere, Srbija je dobila nove zvezde atletike, od kojih su predvodnice Topić i Vilagoš, za njima je tu odmah i Gardašević, te u narednim godinama i te kako imamo čemu da se nadamo kada je reč o „kraljici sportova“.

Srbija ima još talentovanih mladih atletičara i atletičarki (ukupno 16 takmičara i takmičarki na EP u Rimu, što je rekord), koji u narednim godinama treba da zablistaju na velikoj sceni i nastave niz sjajnih uspeha.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar