Foto: Profimedia

Medalje na olimpijskim igrama se dele iz dana u dan, a Srbija je do sada osvojila jednu, samo ostaje da se vidi da li će biti zlato ili srebro.

Foto: Nova.rs

Jedna tradicija se ipak ne menja.

Grickanje novoosvojene medalje na postolju postao je ritual koji mnogi sportisti praktikuju decenijama. Zašto? Razlog seže daleko u istoriju Olimpijskih igara.

PROČITAJTE JOŠ

Za sve su krivi novinari i fotografi, rekao je David Valečinski, predsednik Međunarodnog društva olimpijskih istoričara.

„Fotografi su mislili da su sportisti sa medaljama u ustima ikonski snimci koji će lako prodati sutrašnje novine. Takve fotografije bi mogle da se pojave na naslovnoj strani bez dodatnog razmišljanja. Mislim da sportisti to inače ne bi radili“, objasnio je Valečinski zvaničnom sajtu. Olimpijskih igara.

Nemački olimpijac David Meler osvojio je srebrnu medalju u sankanju na Zimskim olimpijskim igrama 2010. Zbog te iste medalje ostao je bez zuba.

“Soccerbet iz Pariza – sponzor izveštavanja”

„Fotografi su hteli da me slikaju kako držim medalju u zubima. Kasnije na večeri sam shvatio da mi je zub napukao“.

To je jedina zabeležena nesreća zbog ugriza medalja. Postojala je i teorija da sportisti grizu medalje da bi proverili kvalitet. Naime, zlato, srebro i bronza se lako mogu oblikovati u poređenju sa drugim metalima.

Ali sportisti ih zbog toga ne grizu. Na Olimpijskim igrama u Parizu trebalo bi da bude dodeljeno najmanje 987 medalja. Mogli bi da se podele još više u slučaju podele najviših mesta na takmičenjima. Većina će imati tragove zuba nakon dodele.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar