Foto: Shutterstock; Julien Mattia / Xinhua News / Profimedia

Olimpijske igre su pred vratima. Iako možda ne deluje tako, samo još 98 dana ostalo je do tog 26. jula koji se sada najavljuje kao najneobičnije otvaranje Igara ikada.

Po prvi put će biti otvaranje održano na Seni, mada su Francuzi spremili i opcije B i C u slučaju da to ne bude moguće iz nekog razloga. Po prvi put neće otvaranje biti održano na nekom velelepnom stadionu. Barem je to ideja…

U početku je trebalo da više od 600.000 ljudi prisustvuje ovom događaju, a onda je zbog bezbednosnih razloga odlučeno da se to smanji. Zanimljivo da će i dve inženjerke iz Srbije biti uključene u organizaciju Igara.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, mnogi sada razmišljaju kako bi mogli da dođu na Olimpijske igre iz Srbije jer su karte za neka borilišta i dalje dostupne, ali pre samih karata morate da napravite proračun cena putovanja. Pa, krenimo redom.

Najjeftinija opcija je putovati autobusom, a cena povratne karte je između 14.000 i 17.500 dinara.

Naravno, sve cene iz ovog teksta su podložne promenama, odnosno podložne uslovima tržišta, pa bi mogle ozbiljno da porastu u sledećim mesecima.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

U periodu Olimpijskih igara su sve avionske karte papreno skupe, pa tako povratna karta iz Beograda do Pariza sada košta već 30 hiljada, ali sa presedanjem i putovanjem od devet sati. Direktan let u oba smera je oko 55.000 dinara.

Čak je i kod kompanija koje dozvoljavaju putovanje samo sa rancem i koje se vode idejom što jeftinijeg transporta cena oko 38.000 dinara. Dakle, avion je već u startu ozbiljan izdatak, a još niste ni sleteli u Pariz.

Druga opcija je putovanje automobilom, a čak i putovanje automobilom u oba pravca u slučaju da vaš automobil troši šest litara na autoputu 42.000 dinara. Bez putarina koje značajno povećavaju ovu svotu novca. Dakle, i na putovanje automobilom biste morali da odvojite oko 500 evra samo da odete i da se vratite, a sam put traje oko 18, 19 sati i to u slučaju da ne napravite nijednu pauzu.

Dakle, komplikacije su počele i glava boli i pre nego što ste stigli u Pariz. Ali, recimo da ste ovo uspeli da završite nekako i da je sada potrebno da pronađete smeštaj. Hotelski smeštaj je papreno skup i uglavnom je već sada popunjen, pa se okrećete aplikacijama na kojima možete da pronađete stanove, apartmane, pojedinačne sobe itd.

U periodu Olimpijskih igara smeštaj za dve osobe košta najmanje 320.000 dinara u slučaju da ste spremni da delite smeštaj sa još nekim ljudima. Primera radi jedan hotel košta čak dva miliona dinara za dve osobe tokom perioda od 26. jula do 10. avgusta.

Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

Dakle, nije realno očekivati da ćete smeštaj pronaći za ispod 100 evra po osobi po danu, a cene se menjaju i povećavaju iz sedmice u sedmicu. Jednostavno, ponude je sve manje, a potražnje je sve više. Postoje tu i zamke koje morate da izbegnete.

Naime, mnogi sada odlučuju da rentiraju smeštaj, pa nije poznato u kakvom je stanju zapravo. Smeštaje bez recenzija bi trebalo odmah da izbacite iz kalkulacije, što znači da ćete morati da platite nekoliko desetina hiljada više kako ne biste sebi napravili dodatni problem.

Foto: Starsport

I ukoliko kao i većina navijača želite da gledate mečeve košarkaša Srbije i to najmanje tri u grupnoj fazi uključujući i spektakl sa izuzetno jakim drim timom sa NBA zvezdama moraćete svakog dana da prelazite 225 kilometara u jednom, a onda i 225 kilometara u vozu u povratku. To bi značilo da ćete bukvalno pola dana provesti u vozu i drugim transportima kako bi to ispratili. I tako najmanje tri dana.

Vožnja u jednom smeru traje oko sat i 48 minuta, a cene idu od 15 evra, pa naviše. Očekuje se da u tom periodu cene budu i veće što će dodatno zakomplikovati stvari. Uostalom, ove godine su mnoga borilišta van Pariza, pa će putovanje vozom biti najbolja opcija. Kako u samom Parizu koji ima opcije RER i metro linije, tako i van grada ka drugim gradovima.

Sam transport u gradu će vas koštati oko dva evra jedna karta metroom, a osim krosana koji koštaju evro svaki drugi obrok će koštati najmanje pet evra.

To sve znači da će Olimpijske igre biti redak luksuz i to samo organizacija puta do tamo. U narednim periodu ćete na Nova.rs moći da čitate i detaljnije vodiče za trenutak kada dođete u Pariz, kako da se snalazite, pronalazite sportska borilišta i sve što vas zanima o Igrama.

BONUS VIDEO 40. godišnjica Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare