Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Liga šampiona počinje danas i kao nikada pre, po novom formatu, evropski velikani će se boriti za "ušati" trofej.

Prethodne sezone bolji od ostalih bio je Real Madrid, ali ove godine borba će biti teža kao nikad pre, jer su organizatori grupnu fazu zamenili ligaškom.

Što znači… Zaboravite na takmičenje od osam grupa od po četiri kluba, „prođu“ do proleća u Evropi sa trećeg mesta u grupi, minimum šest mečeva za svaki tim, sve to sada izgleda drugačije.

PROČITAJTE JOŠ

Najveća promena je ta što će od ove sezone 36 timova činiti jednu ligašku tabelu. Dakle, nema nikakvih grupa.

Svaki tim će igrati osam mečeva protiv osam različitih protivnika u Ligu šampiona, a svaka ekipa će odigrati četiri meča na domaćem terenu i četiri u gostima.

Prvih osam ekipa prolazi direktno u nokaut fazu. Ekipe koje završe od devetog do 24. mesta igraće plej-of i boriće se za još osam mesta u nokaut fazi, odnosno osmini finala.

Od osmine finala, u kojoj će igrati 16 klubova, pa nadalje, takmičenje nastavlja da prati postojeći format.

Ekipe ispod 24. mesta završavaju takmičenje, nema više selidbe u Ligu Evrope ili u Ligu konferencija, kako je do sada bio slučaj.

Prvih šest rundi biće odigrano od 17. septembra do 11. decembra 2024, dok poslednja dva kola prelaze u narednu godinu i biće na programu u drugoj polovini januara. Baraž je predviđen za februar, a od marta kreće nokaut faza – sve do 31. maja, kad bi trebalo da bude finale na „Alijanc areni“ u Minhenu.

Ono što je takođe drugačije od prethodnih sezona, sada će svako od evropskih takmičenja imati „ekskluzivnu nedelju“ tokom koje će se mečevi takmičenja igrati u tri dana (utorak, sreda, četvrtak). Što znači, da kada je na programu „ekskluzivna nedelja“ Lige šampiona, mečevi Lige Evrope i Lige konferencija se neće igrati.

Foto: AP Photo/Rui Vieira

Ono što može da vas raduje jeste to što je to upravo slučaj ove nedelje i mečevi Lige šampiona igraće se tokom utorka, srede i četvrtka.

Fudbaleri Crvene zvezde otvoriće istorijski program u četvrtak i protiv Benfike u prvom kolu od 18.45 na Marakani tražiće potencijalno veoma važne bodove za dalji razvoj takmičenja.

Crveno-beli zatim igraju protiv Intera u Milanu prvog oktobra, pa 22. sa Monakom u gostima. Barselona stiže na stadion Rajko Mitić šestog novembra, potom i Štutgart 27. Poslednja utakmica godine je protiv Milana na „San Siru“ 11. decembra.

U narednoj godini, PSV dolazi u Beograd 21. januara, a poslednje kolo je sa Jang Bojsom u gostima 29. januara.

Srbiju će zanimati i prva dva meča u Ligi šampiona pošto će Dušan Vlahović i Kosta Nedeljković potencijalno biti na terenu. Juventus i Vlahović će na domaćem terenu dočekati Zvezdinog rivala, PSV, dok će Nedeljković sa Aston Vilom gostovati još jednom rivalu crveno-belih, Jang Bojsu.

Tog dana igraće još i Bajern – Dinamo, Real Madrid i Štutgart, Sporting – Lil, a derbi dana sigurno je Milan – Liverpul.

Sutradan su u prvom terminu Bolonja i Šahtjor, kao i Sparta iz Praga – Salcburg. Nije ni ostatak ponude tog dana predobar, ali derbi prvog kola između Mančester sitija i Intera igraće se tada od 21.00.

U istom terminu prve okršaje u Ligi šampiona imaće i Seltik – Slovan, Klub Briž – Dortmund, ali i PSŽ i Đirona.

Za kraj prvog kola pored Zvezde u terminu od 18.45 igraće Fejenord i Bajer Leverkuzen u Holandiji, dok će do kraja četvrtka na programu biti nekoliko sjajnih okršaja.

Barselona će gostovati Monaku i to je direktan okršaj Zvezdinih rivala koji će iz tabora crveno-belih sigurno pratiti. Tu su još i mečevi Atalanta – Arsenal, Atletiko Madrid – Lajpcig, dok će duel Brest – Šturm verovatno pratiti samo navijači pomenutih klubova.

Raspored 1. kolo Lige šampiona

Danas, 17. septembar

Juventus – PSV 18.45

Jang Bojs – Aston Vila 18.45

Bajern – Dinamo Zagreb 21.00

Milan – Liverpul 21.00

Real Madrid – Štutgart 21.00

Sporting – Lil 21.00

Sreda, 18. septembar

Bolonja – Šahtjor 18.45

Sparta Prag – Salcburg 18.45

Seltik – Slovan 21.00

Klub Briž – Borusija Dortmund 21.00

Mančester siti – Inter 21.00

PSŽ – Đirona 21.00

Četvrtak, 19. septembar

Crvena zvezda – Benfika 18.45

Fejenord – Bajer Leverkuzen 18.45

Monako – Barselona 21.00

Atalanta – Arsenal 21.00

Atletiko Madrid – Lajpcig 21.00

Brest – Šturm 21.00

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar