Foto: HENNY RAY ABRAMS / AFP / Profimedia

Odlazak velikog šampiona.

Harald Haselbač, dvostruki NFL šampion, preminuo je u 57. godini od posledica raka.

Haselbaču je kancer pronađen u maju, ali je nakon šestomesečne borbe izdahnuo u porodičnom domu u okolini Denvera.

PROČITAJTE JOŠ...

Rođen u Amsterdamu, detinjstvo je proveo u čestim selidbama, pa je tako živeo u Indoneziji, Keniji i Kanadi, pre nego što je američki fudbal počeo da igra u Kanadi. Potom je usledio odlazak u Vašington gde je igrao za tamošnje Haskije na koledžu. Iako nije imao nikakvu ulogu i igrao je u samo pet akcija tokom koledža, to je bilo dovoljno da privuče pažnju Filadelfija Iglsa.

Ipak, nije odmah zaigrao u NFL-u, pošto je te 1990. godine, malo pre poziva tima iz „grada bratske ljubavi“, već potpisao ugovor sa Kalgari Stampidersima.

Za Kalgari je nastupao od 1990. do 1993. godine i osvojio je tamošnji Grej kup, titulu u CFL šampionatu, uz dva izbora za ol-star tim.

Iako su Iglsi u međuvremenu odustali, poziv iz NFL-a je ipak stigao i to iz Kolorada, pa je Kanadu zamenio .

Sve to dovelo je do interesovanja Denver Bronkosa koji su neočekivano dobili igrača koji nije propustio utakmicu čitavih sedam godina.

Posebna nagrada stigla je u 33. izdanju Superboula, kada je bio među igračima koji su započeli utakmiocu protiv Atlanta Falkonsa (34:19). Godinu dana pre toga sa Denverom je po prvi put u karijeri osvojio titulu, pobedivši u Superboulu 32 Grin Bej Pekerse 31:24.

Na ovaj način postao je tek jedan od deset igrača koji su oisvojili titulu i u CFL i u NFL šampionatu.

Pored toga, ostaće upamćen i kao jedan od najvećih šmekera i najvoljenijih igrača u čitavom NFL-u, a njegova fotografija sa minđušom postala je jedna od najpopularnijih kod ljubitelja ovog sporta.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar