Foto: Tanjug / Tibor Illyes/MTI via AP

Ukrajinska sportistiknja Olga Harlan uzburkala je javnost potezom koji je ove nedelje privukao mnogo pažnje.

Ona je na Svetskom prvenstvu u mačevanju pobedila Ruskinju Anu Smirnovu i odbila je da se rukuje sa njom, iako pravila tog sporta striktno nalažu taj gest.

PROČITAJTE JOŠ:

Poznato je da ukrajinski sportisti to rade u tenisu, s tim što se u „belom sportu“ na takav postupak gleda malo drugačije. U mačevanju se takav postupak kažnjava crnim kartonom, a sudija posle pobede Harlanove isprva nije kaznio Olgu.

Rusija je pre godinu i po dana napala Ukrajinu i dve zemlje su od tada u ratu, a ukrajinski sportisti na taj način pokazuju svoj bunt protiv Rusije i njenih predstavnika na sportskim borilištima.

„Želim da kažem da smo mi, ukrajinski sportisti, spremni da se sretnemo sa Rusima u sportskoj areni, ali nikada se nećemo rukovati sa njima“, rekla je Olga posle svega.

Štaviše, Ruskinja je ostala da stoji u znak protesta, mada je njena rivalka neko vreme držala ispružen mač. To je trebalo da bude znak Smirnovoj da se dodirnu oštricama u znak pozdrava, što se nije desilo.

„Nisam želela da se rukujem sa tom sportiskinjom. Postupila sam po volji svog srca. Kada sam saznala da žele da mi daju diskvalifikaciju, da sam dobila crni karton, to me je ubilo. Vrištala sam od bola“, rekla je Olga Harlan.

Olga je tako, uprkos pobedi, na kraju diskvalifikovana sa takmičenja posle protesta Mačevalačkog saveza Rusije i ruske takmičarke, a iz njenog Mačevalačkog saveza su najavili protest i žalbu na diskvalifikaciju.

BONUS VIDEO: Novosađanka Maša Đukić (15) prvakinja je Srbije u mačevanju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare