Između simpatičnog i nedopustivog negde mora da se povuče linija, a naš javni servis je prešao u situaciji koja se desila posle smrti proslavljenog srpskog košarkaškog trenera Dejana Milojevića.

Mnogima od nas je zastala knedla u grlu kad smo dobili informaciju da je Milojević imao srčani udar tokom timske večere u Solt Lejk Sitiju i potpuno nas je dotuklo to što je čovek preminuo dan kasnije, u sredu.

PROČITAJTE JOŠ:

Većina nas koji pamtimo njegove poteze s početka dvehiljaditih nismo hteli ni da poverujemo u to. Možda nešto slično se desilo kad je poginuo Kobi Brajant, ili kad je preminuo Siniša Mihajlović.

Neke sportiste jednostavno znaš i voliš sve i da ih nikad ne upoznaš lično. Dejan Milojević je, što svi ponavljaju prethodnih dana, svojim zaraznim osmehom i harizmom hodao kroz život i sada iza sebe ostavio veliku prazninu u srpskom sportu.

Već ideja da se po njegovom imenu dodeli ime nekoj nagradi i to što će po njemu biti nazvana Megina hala, dovoljno govori. I nema ovde toliko potrebe pričati o tome šta je za života radio 46-godišnji trener koji je, sve i da ništa drugo nije uradio, iznedrio jednog Nikolu Jokića.

Afirmisao ga i brusio u Megi, dao mu slobodu i lansirao ga ka NBA zvezdama gde je i sam krenuo. Na stranu šta je radio u dresu Budućnosti i Partizana, kako je dominirao, na stranu što Milojev nekadašnji saigrač Vladimir Kuzmanović priča kako je od njega bez ikakvog problema dobio na zajam desetinu hiljada evra da bi kupio stan… Na stranu i što su Golden Stejt Voriorsi njegov lik okačili ispred Čejs centra i što je Dejan imao san da vodi Partizan i reprezentaciju Srbije.

Eto samo tih nekoliko stvari je dovoljno da se stvori slika ko je bio Dejan Milojević. Jedino na RTS-u, javnom servisu koji svi plaćamo, nisu stvorili pravu sliku o njemu.

Stvar je opšte kulture da se medij koji bi trebalo da bude stub svakog vida kulture, bar objavi pravu fotografiju čoveka o kom izveštava na televiziji.

A RTS to nije uradio. Umesto fotografije Dejana Milojevića, u pozadini je išla fotografija Vladana Milojevića, trenera fudbalera Crvene zvezde.

Više puta smo prethodnih godina videli da su greške sastavni deo svakog posla, pa i ovog gde ponekad može u brzini da se potkrade određeni propust.

Ima ih svuda i treba biti pošten, pa priznati da niko od nas nije bezgrešan i da se većina tih stvari da ispraviti.

Ali, ako nekog plaća svaki građanin ove zemlje, ako taj neko nosi epitet javnog servisa i ako se time diči, onda valjda podrazumeva da to sve nosi i neku dodatnu odgovornost, zar ne?

Koliko puta ste sebe zapitali zašta plaćate pretplatu koja vam je nametnuta preko računa za struju, dok se iz budžeta za javni servis preko izdvaja još 900 miliona dinara i time opet nije iscrpljen sav spisak finansija onoga što ne služi na čast nikome u Srbiji.

Dejan Milojević Foto:Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Pritom, nema potrebe da se ovde dotičemo toga što RTS ne da ne radi svoju osnovnu, kontrolnu funkciju ove vlasti, nego što joj je apsolutno podređena. To nema potrebe ni da se spomene u kontekstu onoga što nas ovde zanima.

A zanima nas to kako je moguće da neko prvo omane fotografiju Dejana Milojevića u priči o tome da je Milojević doživeo srčani udar, a onda u zasebnom prilogu, kad je već bilo poznato da je preminuo, izostavi u nabrajanju da je igrao za Partizan.

To, nažalost, nije prvi, ali ni poslednji propust koji se desio na javnom servisu. Bilo ih je i neki su bezazleniji, drugi i ne toliko.

Sećamo se još kako su mnogi zakolutali očima kada je Novak Đoković prošlog jula prošao Janika Sinera u polufinalu Vimbldona i zakazao meč sa Karlosom Alkarazom.

Novak je u tom trenutku imao 23 grend slem titule i borio se za 24. koju je kasnije uzeo na US openu. Tačno je da je igrao svoje 35. grend slem finale, samo što je neko u RTS to valjda permutovao i napisao da igra za 35. titulu.

Verujem da mu svi u Srbiji žele da zaista osvoji toliko, ali to prošle godine nije bilo tačno. Dnevnik kao centralna informativna emisija pustio je nešto ranije, marta 2023. još jednu grešku.

Opet je reč bila o košarci, s tim što je iz arhive izvučena baš „bajata“ fotografija. Zvezda je u Evroligi pobedila Baskoniju sa 74:63, a fotografija koja je pratila vest o tom meču bila je stara više godina.

Toliko, da se u dresu Zvezde vidi Markus Vilijams, dok su pored njega Fabijen Kozer i Boban Marjanović. Svi znamo da je Marjanović odavno u NBA ligi, te da je Vilijams bio u Zvezdi u sezoni 2014/2015.

Zato je utoliko neverovatnije kako se iz arhive povukla baš ta fotografija i zvuči nemoguće da nije bilo „svežijih“.

Prošle godine je u februaru Partizan igrao i u Ligi konferencija protiv Šerifa iz Tiraspolja. Ako se izuzme krajnji rezultat i činjenica da su navijači u to vreme protestovali protiv uprave crno-belih, na RTS se desila jedna, ovog puta zanimljiva greška.

Komentator Predrag Strajnić je tokom prenosa skandiranje: „Šerif, Šerif“, protumačio kao: „Beli, beli“, jer su igrači Partizana na tom gostovanju igrali u beloj opremi.

Inače, ta utakmica u Moldaviji, u kojoj je Partizan pobedio sa 1:0 golom Rikarda Gomeša odigrana je pred praznim tribinama.

Čak i da se ne ide dalje od dve, tri godine, primera ima još. Strajnić je pretprošle godine u prenosu nakratko zaboravio ko igra u finalu Lige Evrope. Reč je bila o meču Ajntrahta i Glazgov Rendžersa, kada je nemački tim predvođen Filipom Kostićem uzeo titulu.

Takve blokade mogu da se dese u trenutku, ali je teže razumeti kad je toj jednoj utakmici posvećena čitava emisija.

„Duel između timova Ajntrahta i… Ajntrahta i… sledećeg finaliste ovog finala“, rekao je Strajnić, koji je nasmejao gledaoce svojim zanimljivim gafom.

A ako ih je to nasmejalo, onda ih je začudilo kad je Stefan Bendić prokomentarisao da je Matijs de Liht u Bajern Minhen došao kao zamena za Roberta Levandovskog u napadu, iako De Liht igra štopera.

Štaviše, bio je kapiten Ajaksa još u tinejdžerskim danima na toj poziciji kada je Ajaks bio hit u evropskom fudbalu.

Gledaoce je začudio i Aleksandar Stojanović koji je pre tri godine permutovao ime i prezime basketaša Srbije Mihajla Vasića sa imenom i prezimenom fudbalera Mihajla Ristića.

Tada se radilo o bronzanoj medalji basketaša u Tokiju, koji su završili kao treći iza Letonije i Rusije, pa sam propust nema istu težinu kao ovi koje smo prethodnih dana gledali u „slučaju Milojević“, ili onomad kad je Srbiji na Mundobasketu 2019. dodeljena pobeda nad Argentinom 97:87, uprkos tome što su tada Argentinci pobedili „orlove“ i eliminisali nas iz borbe za medalje.

BONUS VIDEO: Mića Berić udario na RTS zbog Milojevića: To je sramota za javni servis koji svi plaćamo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare