Foto: Alessio De Marco/IPA Sport / Zuma Press / Profimedia

Luksuznije od trke Formule 1 u Monaku ne može. Čuvena staza u Monte Karlu možda je i najpoznatija u svetu, a zbog nje su mnogi ostali bez novca.

Tome svedoči i čuvena priča iz 2004. godine kada je nestao dijamant vredan 250.000 dolara. Tokom promocije Jaguara, dijamant je misteriozno nestao i do sada ta misterija nije rešena.

Jedna od najstarijih staza u kalendaru, najbolja staza na svetu koja se vozi na ulicama grada, staza koja ima najmanje preticanja i jedna od svega dve staze na kojoj se Formula 1 vozi od samog osnivanja.

PROČITAJTE JOŠ

Trka ulicama Monaka je nešto posebno za svakog vozača, za svaki tim i svakog navijača Formule 1.

Sama staza je dugačka je 3.337 metara i vozi se 78 krugova. Prva trka vožena je 1929. godine. Pobedio je Vilijams (Bugati) sa prosekom od 80 km/h. Uzana ulična staza veliki je izazov za sve vozače, jer zahteva preciznu, skoro umetničku vožnju.

Mesta za greške nema, jer i majmanja greška će vas koštati udaranja u zid, a samim tim i kraj trkačkog vikenda.

Trka je redovna na kalendaru od 1955. a jedni put do sada nije vožena 2020. zbog globalne pandemije koronavirusa.

Najuspešniji tim u Monaku je Meklaren sa 15 pobeda, a iza njega se nalaze Ferrari sa devet, Lotus sa sedam i Red Bul sa šest pobeda.

Od vozača, najviše puta pehar prvoplasiranom vozaču otišao je u ruke legende Ajrtona Sene, čak šest. Šumaher deli drugo mesto sa Gremom Hilom sa po pet, dok je na trećoj poziciji Alan Prost sa četiri trijumfa.

Svakako jeste čudno kada ulicom hodate i pored trotoara vas sačeka crveno-beli ivičnjak koji se koristi samo na trkačkim stazama. Kažu da je organizatorima potrebno čak dva meseca da izvrše sve pripreme za trku koja se održava od 24. do 26. maja. Ove godine je pobedio domaći Šarl Lekler i to prvi put u karijeri.

Pogledajte kako sve to izgleda u slikama ispod teksta.

Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare