Foto: IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia; kavi designs/Shutterstock; BluIz60/Shutterstock; Yohei Osada / AFLO / Profimedia

Do svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Parzu preostao je još 41 dan, a pored sportova koji su planetarno popularni, svi oni koji prate dešavanja na ovom takmičenju moći će da uživaju i u nekim ne toliko prihvaćenim.

Tako su ljubitelji sporta kroz istoriju imali prilike da vide neke bizarne, poput dvoboja, ronjenja na daljinu, nadvlačenja konopcima, ali i neke koji su, iako ne toliko popularni u ostatku sveta, zapravo krajnje dinamični i zanimljivi, pa smo tako u Tokiju 2021. mogli da gledamo bejzbol i softbol, u Parizu ćemo moći da pratimo nadmetanja u brejkdensu (brejking), surfingu, ragbiju 7, sportskom penjanju, skejtbordingu, hokeju na travi, golfu, dok će u Los Anđelesu 2028. jedna od najzanimljivijih disciplina biti „fleg fudbal“, verzija amerilkog fudbala bez kontakta.

PROČITAJTE JOŠ..

A zbog čega se na Olimpijskim igrama uopšte održavaju nadmetanja u njima, kako je to sve počelo i šta nas još očekuje u budućnosti?

Sve je počelo još davne 1908. godine, kada su u olimpijski program uvršteni polo i dvoboj, čime je započeo trend uvrštavanja određenih sportova sa ciljem njihovog promovisanja.

Tako je 1912. u Stokholmu tu čast dobio dvojac bejzbol – glima (nordijsko rvanje), potom 1920. korfbol (sport nalik odbojci)…

I svaka zemlja se trudila da uvrsti nešto svoje i blisko njihovoj ulturi, pa je recimo 1932. u Los Anđelesu igran američki fudbal, 1952. godine finska verzija bejzbola…

Poslednje Olimpijske igre na kojima je bilo demonstrativnih sportova bile su 1992. godine u Barseloni, da bi potom usledio period tišine, pre nego što je 2021. u Tokiju pod nazivom „Tokio 2020“ započela nova praksa.

Naime, sada domaćin i zvanično ima pravo da u svoj program uvrsti nekoliko sportova, pa su u Tokiju svetu „predstavljeni“ bejzbol, softbol, karate, sportsko penjanje, surfing i skejtbording. Od njih šest, tri se vraćaju i u Parizu (skejtbording, surfing i sportsko penjanje), dok su za Olimpijske igre u Sjedinjenim Američkim Državama 2028. zasad predložena četiri sporta – bejzbol, softbol, kriket i fleg fudbal.

U narednim godinama je sve izvesnije da će doći i do proboja nekih sportova koji su bili nezamislivi ranije, poput e-sporta, za koji se spominjalo da bi mogao da bude uvršten u program turnira u Tokiju, ali se to ipak nije dogodilo, mada je sve izvesnije da će i ovaj vid nadmetanja uskoro dobiti svoju verziju Olimpijskih igara, i to priznatih od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta.

A spominje se da bi u nekom trenutku svoje „mesto pod suncem“ mogli da nađu i padel, skvoš, frizbi (priznat od strane MOK), kuglanje (bilo u planu za Tokio, prednost dobili skejtbording i karate), pa čak i pikado.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare