Kanzas Siti Čifsi savladali su San Francisko Fortinajnerse sa 25:22 u 58. izdanju Superboula i tako po četvrti put u istoriji osvojili najprestižniji trofej u američkom sportu.

A sam početak meča slutio je na sasvim drugačiji razvoj situacije.

U uvodnim minutima nisu ni Patrik Mahoms ni Brok Pardi uspeli da pronađu ritam, dok je odbrana San Franciska predvođena Čejsom Jangom i Nikom Bosom do ludila dovodila i trenera tima iz Mizurija Endija Rida, i samog Mahomsa.

Foto: Tanjug/AP Photo/Julio Cortez

Doduše, prvi udarac zadali su Čifsi koji su oduzeli loptu nakon fambla Kristijana Mekafrija, ali je uspeo da se odbrani San Francisko.

PROČITAJTE JOŠ...

Usledila je serija pantova na obe strane, pre nego što je sredinom druge četvrtine San Francisko preko šutera Džejka mudija stigao do 3:0.

Da stvari ne idu onako kako su se Čifsi nadali postalo je jasno u narednom napadu ovog tima pošto je Ajzea Pačeko prelepu akciju svog tima završio na najgori mogući način.

Foto: AP Photo/John Locher/Tanjug

Prvo je Mahoms pronašao Makolija Hardmana pasom od 52 jarde, pa se činilo da će Čifsi stići do poena, ali je u narednoj akciji ispala lopta Pačeku a do nje su stigli defanzivci tima iz Zaliva i krenuli u novi napad.

Na sreću Čifsa, nisu ga iskoristili, ali su i igrači Endija Rida morali da pantuju.

Foto: AP Photo/George Walker IV/Tanjug

Ipak, pre kraja prvog poluvremena viđen je i tačdaun. Trik-akcija Fortinajnersa i pas Broka Pardija za Džavana Dženingsa unazad, Dženings je potom iskoristio pravo i poslao loptu napred ka Kristijanu Mekafriju, a sjajni trkač uleteo u endzonu za 10:0.

Mučili su se Čifsi u napadu ali su uspeli da dođu do tri poena pred kraj prvog poluvremena, ali je u drugom usledio šok – pas Mahomsa je presečen, a Najnersi dobili loptu na sredini terena.

Ipak, umesto poena usledila je nova sjajna odbrana Čifsa i pant Najnersa.

Nadovezao se na to još po jedan pant sa obe strane pre nego što su Čifsi uspeli da ponovo poentiraju za tri poena, a do preokreta su stigli pasom Mahomsa za Markeza Valdez-Skentlinga.

Foto: AP Photo/Julio Cortez/Tanjug

Početkom četvrte četvrtine Pardi je pronašao Dženingsa za tačdaun i preokret, ali je šut za dodatni poen izblokiran.

Do kraja 60 minuta igre Čifsi su uspeli još dva puta da poentiraju za tri poena, Najnersi jednom, pa je meč otišao u produžetak.

Tamo se činilo da će San Francisko stići do prednosti nakon par sjajnih poteza Mekafrija, ali su zaustavljeni pa su morali da se zadovolje sa tri poena.

Mahomsu i Čifsima je ostalo nešto preko sedam minuta da dođu do preokreta, što je sjajni kvoterbek maestralno iskoristio – prvo je sam, u trenutku kada su Najnersi bili na jednu dobru odbranu od pobede, istrčao za novi napad, potom je sa dva pasa odveo ekipu nadomak endzone, da bi „tačku na i“ stavio pasom za Hardmana kojim je Kanzas Siti stigao do četvrte titule u istoriji kluba, i postao prva ekipa posle Nju Ingland Pejtriotsa i 2005. godine koja je odbranila titulu.

Foto: AP Photo/George Walker IV/Tanjug

Mahoms je meč završio sa 34 uspešna dodavanja za 333 jarde i dva tačdauna uz 66 pretrčanih jardi, a po završetku meča po treći put u karijeri je poneo zvanje MVP-ja.

Sjajan meč odigrao je Trevis Kelsi, koji će doduše ostati upamćen po izlivu besa na trenera Endija Rida nakon fambla u drugoj četvrtini – Kelsi je imao 93 jarde.

Kod Najnersa Pardi je imao 23 uspešna dodavanja za 255 jardi i jedan tačdaun, a prednjačio je Kristijan Mekafri sa po 80 jardi trčanjem i hvatanjem – 160 ukupno, uz jedan tačdaun.

Kanzas Siti Čifs – San Francisko Fortinajners 25:22 (0:0, 3:10, 10:0, 6:9, 6:3)

Stadion: Las Vegas (Nevada, SAD); Sudija: Bil Vinovič

Kanzas Siti Čifs - San Francisko Fortinajners 25:22 (0:0, 3:10, 10:0, 6:9, 6:3)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare