Foto: Tanjug/AP Photo/David Becker

Preti da postane jedna od najpopularnijih reči 2024. godine.

U sportskoj terminologiji postoji mnogo zanimljivih reči, a od 2016. godine postoji jedna koja sve više dobija na popularnosti, i očekivano je da tek osvoji svet. Ta reč je – skorigami.

PROČITAJTE JOŠ...

U pitanju je termin koji je u upotrebi kako bi bio opisan rezultat koji se do tog trenutka nikada nije dogodio.

Inspiraciju za ovu reč Džon Bojs, novinar portala SB Nation, je dobio nakon što je 2016. godine pet utakmica NFL šampionata – Atlanta Falkonsi su bili bolji od Karolina Pantersa 48:33, Nju Ingland Pejtriotsi su slavili nad Bafalo Bilsima 41:25, Karolina Pantersi su sa 46:27 savladali San Francisko Fortinajnerse a 49:15 Arizona Karidnalse, dok su Falkonsi protiv Nju Orleans Sejntsa slavili 45:32 – imalo jednu zajedničku osobinu. Sve su, naime, po prvi put u istoriji lige okončane rezultatom koji je do tog trenutka bio nezabeležen.

„Skorigami je reč koju sam izmislio. To je umetnost postizanja konačnog rezultata u NFL-u koji se nikada dosad nije dogodio“, opisao je svoj „izum“ Bojs.

O čemu se zapravo radi?

Iako zvuči gotovo nemoguće, zahvaljujući jedinstvenom načinu bodovanja u NFL-u nije retkost da utakmice budu završene nekim neobičnim rezultatom (na primer, Las Vegas Raidersi su pregazili Los Anđeles Čardžerse sa 63:21 14. decembra), a skorigami je tu da takve rezultate zauvek zabeleži kao jedinstveni trenutak u istoriji ovog sporta.

I u NBA ima ovakvih primera, ali zbog mnogo većeg broja poena i načina za poentiranje ne toliko – primera radi, izdvajaju se utakmice Fort Vejn Pistons – Mienapolis Lejkers iz 1950. godine (19:18) i Detroit Pistons – Demver Nagets iz 1983. godine (186:184).

BONUS VIDEO