Foto: David Damnjanovic/Starsport

Vaterpolo reprezentacija Srbije savladala je SAD sa 14:12 u 3. kolu C grupe Svetskog prvenstva i tako obezbedila mesto na Olimpijskim igrama u Parizu.

Od samog početka meča bilo je jasno da „delfine“ očekuje veoma težak zadatak, iako su poveli sa 1:0, pa 2:1, selekcija SAD je uspela da dođe do preokreta.

PROČITAJTE JOŠ...

Velike proleme stvarao je Ben Halok, centar „jenkija“, dok je odbrana Srbije pala nakon sjajnog početka, te je nakon prve deonice bilo 3:2 za SAD, dok je u drugoj u jednom momentu razlika otišla i na velikih 6:3.

Iako se činilo da meč polako „klizi“ iz ruku, Srbija je preko Nikole Jakšića i Nemanje Ubovića uspela da ponovo uhvati priključak.

Ponovo su Amerikanci otišli na tri gola viška u trećoj deonici (8:5), ali su „delfini“ preko Đorđa Vučunića i Ubovića još jednom smanjili na 8:7.

Tada se, na 3:56 pre kraja treće deonice, dogodio ključni trenutak.

Do tog momenta nezaustavljivi Ben Halok je prvo počeo da davi, a potom udario pod vodom i skinuo kapicu Jakšiću, zbog čega je posle pregledanog VAR snimka dobio takozvani „brutaliti“ – crveni karton, Srbija peterac i igrača više u trajnju od četiri minuta.

To su „delfinI“ iskoristili, iz napada u napad rešetali mrežu Amerikanaca i stekli višak od četiri gola.

Foto: David Damnjanovic/Starsport

Uspeli su Amerikanci da priđu u završnici, ali ne i da ugroze prednost Srbije, koja je tako obezbedila prvo mesto u grupi, četvrtfinale, ali i olimpijsku vizu.

Naime, Srbiji je pred odlazak na Svetsko prvenstvo bilo potrebno da bude među četiri prvoplasirane selekcije koje nisu obezbedile mesto na OI.

Kako su Kazahstan i Brazil ili Kina (u zavisnosti od ishoda njihovog duela) ispali već u grupi, preostalo je još šest timova.

Srbija i Italija su obezbedile mesto u četvrtfinalu, ali je postojala teoretska mogućnost da se među osam najboljih nađe pet timova koji nisu već bukirali mesto u Parizu.

Ali, tada je na scenu stupio žreb.

Naime, on je hteo da u osmini finala za mesto među osam najboljih igraju međuosobno četiri selekcije koje nisu obezbedile Olimpijske igre – Crna Gora protiv Rumunije, odnosno Hrvatska protiv Brazila.

To znači da će u četvrtinalu na kraju zaigrati najviše četiri selekcije koje su u Dohu došle bez olimpijske vize, te će „delfini“ i definitivno biti deo takmičenja u Parizu i braniti olimpijsko zlato.

Srbija – SAD 14:10 (2:3, 3:4, 6:1, 3:2)

Bazen: Aspajr (Doha); Sudije: Boris Margeta (Slovenija), Jorgos Stavridis (Grčka)

Srbija: Filipović, Mandić 3, Rašović S 1, Ranđelović, Jakšić P, Vučinić 2, Drašović 1, Jakšić N 3, Vico 1, Ubović 2, Lukić, Rašović V, Mitrović

SAD: Vejnberg, Huper 1, Obert 1, Daube 2, Kjupido, Halok, Vudhed D 2, Bouven, Dod Č, Dod R 2, Irving 2, Vudhed K, Holand

Standings provided by Sofascore

Srbija - SAD 14:12 (2:3, 3:4, 6:1)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar