Foto: Ding Xu / Xinhua News / Profimedia;MARWAN NAAMANI / AFP / Profimedia;Mariano Garcia / Alamy / Alamy / Profimedia Tanjug/AP Photo/Mosa'ab Elshamy;MARWAN NAAMANI / AFP / Profimedia

Olimpijske igre (26. jul - 11. avgust) su pred vratima, a došlo je vreme za poslednje svođenje računa pred sam početak. Srbija je saznala i konačan broj učesnika u Parizu.

Srbija je do sada pet puta učestvovala na Olimpijskim igrama, prvo učešće se vodi ono iz 1912. godine kao Kraljevina Srbija, a onda su sva ostala stigla nakon osamostaljenja 2006. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Reprezentativci su do sada doneli ukupno 24 medalje, od toga šest zlatnih, sedam srebrnih i 11 bronzanih i po tome je 67. na večnoj listi Igara.

Ove godine će Srbija imati čak 112 učesnika, što je drugi najbolji učinak svih vremena. Više olimpijaca je Srbija imala samo 2012. godine u Londonu kada je bilo čak 116 predstavnika.

Srbija je uz SAD jedina država koja ima košarkaše, košarkašice i basketaše na takmičenju, a od ekipnih sportova su tu još odbojkaši i odbojkašice, te vaterpolisti. To je značajno povećalo broj učesnika u Parizu za Srbiju.

U Pekingu 2008. godine Srbija je imala 92 predstavnika, u Londonu 116, u Rio de Žaneiru 2016. godine 103, a u Tokiju samo 87. Ipak, u Tokiju je osvojeno čak devet medalja, od čega tri zlatnih, a to je trend koji postoji od 2008. godine da svake sledeće igre Srbija osvoji jedno zlato više.

Foto:Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia; Vedran Galijas / imago sportfotodienst / Profimedia, Tanjug/AP Photo/Mosa’ab Elshamy; Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Srpska reprezentacija je mogla da bude i brojnija, ali su neki igrači odlučili da ne učestvuju poput Lasla Đerea i Miomira Kecmanovića. Sa druge strane, tu je i Olga Danilović koja je do poslednjeg trenutka čekala da se lista pomeri.

Ko bi mogao Srbiji da donese medalje?

Pa sigurno da su sve oči uprte u verovatno poslednjem pokušaju Novaka Đokovića da se domogne zlatne medalje, a jedinu koju je osvojio bila je bronzanog sjaja u Pekingu. Zlato se očekuje i od basketaša koji godinama dominiraju na svetskoj 3×3 sceni, ali su na prošlim Igrama neočekivano poraženi u polufinalu i na kraju su bili treći.

Poslednji pokušaj da dođe do zlata imaće i Ivana Španović kojoj će ovo biti poslednje Igre i želeće makar još jednu medalju. Ipak, loša vest je što je nedavno povredila Ahilovu tetivu.

Srbija je uvek imala uspeha u streljaštvu, a do sada je troje strelaca obezbedilo normu. Zorana Arunović bi konačno mogla da probije led i dođe do toliko željene medalje, dok će ponovo odličje pokušati da „upuca“ i Damir Mikec.

Medalja se očekuje i od muške selekcije u košarci iako će teško do zlata pored američkog drim tima, a novu priliku za najsjajnije odličje jure i odbojkašice kojima je uvek za dlaku izmicalo najviše mesto na postolju.

Srbija vs Australija Foto:STARSPORT

Zlato brane i vaterpolisti, ali u poslednje vreme nisu imali uspeha na velikim takmičenjime što bi moglo da se promeni u Parizu gde će tražiti šansu makar da se nađu na pobedničkom postolju.

U našoj selekciji se mnogo očekuje i od rvača Andrije Mićića, Mate Nemeša, Hetika Cabolova i Lazara Komarova koji su sjajni bili na brojnim takmičenjima uoči Igara.

Nada iz senke biće mlade Angelina Topić i Adriana Vilagoš, dok se potajno nadamo i medalji Aleksandre Perišić u tekvonodu, sportu u kojem smo uvek mogli da računamo na odličja.

Ostaje da se vidi i ko će još uspeti da obezbedi kvotu u pojedinačnim sportovima, ali Srbija svojih aduta svakako ima i na ovim Igrama.


Spisak svih učesnika na Olimpijskim igrama

1. kvota streljaštvo vazdušni pištolj, žene (Zorana Arunović)

2. kvota streljaštvo vazdušni pištolj, muškarci (Damir Mikec)

3. Natalia Šadrina (boks)

4. Vakid Abasov (boks)

5. Ivana Španović (atletika)

6. Milica Gardašević (atletika)

7. Andrej Barna (plivanje)

8-11. kvota ženski kajakaški četverac

12-15. kvota muški kajakaški četverac

16-27. muška košarkaška reprezentacija

28. Angelina Topić (atletika)

29. kvota veslanje ženski skif (Jovana Arsić)

30. kvota rvanje slobodni stil -57 kg (Stevan Andrija Mićić)

31. kvota rvanje slobodni stil -74 kg (Hetik Cabolov)

32-43. ženska odbojkaška reprezentacija

44. kvota rvanje grčko-rimski stil -67 kg (Mate Nemeš)

45-48. muška 3×3 reprezentacija

49. kvota drumski biciklizam, žene

50. kvota drumski biciklizam, muškarci

51. Aleksandra Perišić (tekvondo)

52-64. muška vaterpolo reprezentacija

65-67. muška plivačka štafeta 4×100 slobodno (Velimir Stjepanović, Andrej Barna, Nikola Aćin, Uroš Nikolić)

68-79. ženska košarkaška reprezentacija

80. Sara Ćirković (boks)

81. kvota rvanje grčko-rimski stil -87 kg (Aleksandar Komarov)

82. kvota streljaštvo vazdušna puška, muškarci (Lazar Kovačević)

83. kvota veslanje muški skif (Nikolaj Pimenov)

84. kvota rvanje grčko-rimski stil -60 kg (Georgi Tibilov)

85. kvota veslanje muški dubl skul (Martin Mačković, Nikolaj Pimenov)

86. Nemanja Majdov (džudo)

87. Milica Nikolić (džudo)

88. Marica Perišić (džudo)

89. Aleksandar Kukolj (džudo)

90. Milica Žabić (džudo)

91. Strahinja Bunčić (džudo)

92. Adriana Vilagoš (atletika)

93. Lev Korneev (tekvondo)

94. Stefan Takov (tekvondo)

95. Novak Đoković (tenis)

96. Dušan Lajović (tenis)

97. Izabela Lupulesku (stoni tenis)

98-109. muška odbojkaška reprezentacija

110. Anja Crevar (plivanje)

111. Armin Sinančević (atletika)

112. Elzan Bibić (atletika)

BONUS VIDEO Etnički inspirisane uniforme Mongolije za Olimpijske igre 2024.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare