Džim Braun
Foto: EPA/DAVID MAXWELL

Otišao je jedan od najvećih sportista koje je SAD ikada imale.

Džim Braun je preminuo u 87. godini, a mnogi ga smatraju najvećim NFL igračem u istoriji. Ovu informaciju je saopštila njegova supruga Monik.

PROČITAJTE JOŠ

Braun je nosio dres Klivlend Braunsa i doneo im titulu u NFL 1964. godine, a smatra se jednim od najvećih sportista 20. veka. Prethodne godine je uzeo MVP titulu, a radio je i na filmu „Dvanaest žigosanih“, jednih od onih koji su promenili kinematografiju.

Rodžer Gudel, NFL sekretar, ocenio je da je on „jedan od najdominatnijih igrača koje je ikada video“.

Postao je prvi crni igrač koji je ušao u Kuću slavnih NFL i po tome je još jednom promenio pogled na igrače američkog fudbala, ali i pomogao toj zajednici da bude mnogo prihvaćenija u SAD. Obrisao je granice koje su do tada postojale.

Ne samo zbog onoga što je uradio na terenu, već i zbog načina na koji je uticao na samo društvo.

Otišao je u penziju na vrhuncu karijere malo nakon osvojene titule i ostaće upamćeno da  je dobio mnoga individualna priznanja i da u karijeri nije propustio ni meč.

U penziju je otišao 1966. godine kada je šokirao planetu i to zbog druge strasti – glume. Postao je prvi tamnoputi akcioni glumac koji se pojavio u više od 50 filmova i serija.

On je 1967. godine bio inspiracija za „Samit Muhameda Alija“ u Klivlendu, gde su bili i Bil Rasel i Karim Abdul-Džabar kako bi podržali Alija koji je izgubio status šampiona zbog izjave o Vijetnamu.

BONUS VIDEO Spektakl Filadelfije i Kanzasa u 57. Superboulu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar