Foto: DPPI/Yuya Nagase/LiveMedia / Shutterstock Editorial / Profimedia;PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia; Elif Ozturk Ozgoncu / AFP / Profimedia; Wang Yuguo / Xinhua News / Profimedia

Ne mislimo na ono po čemu su se razlikovale za sve ostale zemlje zbog strogih mera propisa zbog koronavirusa, već zbog onog što je urađeno na borilištima.

Srbija je na Olimpijskim igrama u Tokiju stigla do devet medalja, a prvi put se u istoriji desilo da Srbiju predstavlja više dama nego muškaraca. Prvi put i za sada jedini, barem do Los Anđelesa 2028. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Ukupno je bilo 87 sportista od čega je bilo 44 dama i 43 muškaraca. Kao i na ovim Igrama u Parizu Srbija je imala predstavnike u 15 sportova (doduše sada ima 112 sportista).

Mnogo je bilo specifičnih situacija na ovim igrama, a dame su ispisale istoriju. Milica Mandić je postala prva srpska olimpijka koja je uspela da osvoji dve zlatne medalje i to u tekvondou, dok je i Jovana Preković, karatistkinja, uspela da osvoji zlatnu medalju i tako objedini svetsku, evropsku i olimpijsku titulu. Karate je imao taj jedan izlet na Igrama i teško je da ćemo ga uskoro ponovo videti.

„Rekla bih da je ovo sjajan kraj. Bilo je ovo turbulentnih pet godina. Istinski sam želela da budem na postolju i da osvojim zlatnu medalju. Uspeli smo, ne samo ja, već i Gale i Tijana i Marija koja je ovde, porodica, verenik, i mislim da bih mogla da nabrajam dosta ljudi. Mislim da ovo nije samo moja medalja. Ovo je i njihova medalja. Mnogo sam ponosna na sve što smo postigli do sada. Apsolutno najlepše od svega je slušati svoju himnu. To uvek budi strašne emocije, ne samo sada već i u Londonu pre devet godina. Volela bih da je ceo tim mogao da stane na postolje da nekako zajedno završimo ove Olimpijske igre“, poručila je Mandić nakon osvajanja medalje.

Foto: Javier SORIANO / AFP / Profimedia

Od dama je i Tijana Bogdanović stigla do bronzane medalje, baš kao i srpske odbojkašice. Košarkašice su poražene u meču za bronzu i završile su kao četvrtoplasirane, baš kao i Ivana Španović koja je doživela peh i tako u finalu skakala manje nego u kvalifikacijama (6,91 naspram 7,00).

Po prvi put su dame donele četiri medalje u Srbiju, a još pet medalja su dodali muškarci. Zlatni vaterpolisti su po prvi put u istoriji uspeli da odbrane prvo mesto (najbolji u Rio de Žaneiru 2016. godine, a onda i u Tokiju), Damir Mikec je upucao srebro vazdušnim pištoljem na 10 metara, dok su bronzani bili Milenko Sebić na 50 metara vazušnom puškom iz trostava, srpski basketaši i Zurab Datunašvili, rvač grčko-rimskim stilom do 87 kilograma.

Na Igrama u Tokiju je Srbija postavila rekord po broju osvojenih medalja jer je stigla do ukupno devet medalja, od čega tri zlatnih. Srbija je tada imala najmanji broj učesnika od osamostaljenja (samo 87), ali je ipak bila najuspešnija. U ukupnom poretku po broju medalja je završila na 28. mestu što je ubedljivo najbolji rezultat u istoriji. Do tada je bilo najbolje 32. mesto. Ukoliko se taj trend nastavi u Parizu će srpski olimpijci biti još bolji.

Olimpijci, doček, Skupština grada, balkon
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zapravo postoji i jasna trajektorija kada su u pitanju zlatne medalje. U Pekingu nije osvojena nijedna, u Londonu jedna, u Riju dve, a u Tokiju tri. I po tome je to bilo najuspešnije izdanje Srbije svih vremena na Olimpijskim igrama.

Bio je to zvanično peti nastup Srbije kao samostalne zemlje i za sada će ostati jedini put da je bilo više dama nego muškaraca.

Od 26. jula do 11. avgusta će se takmičiti 69 muškaraca i 43 dame što je čak manje nego na prošlem izdanju. Bilo bi potpuno izjednačeno da je i Olga Danilović uspela da upadne na listu učesnika, ali se ona nije dovoljno „povukla“.

Najuspešniji sport za Srbiju je upravo ovim medaljama poslao tekvondo koji je doneo dva zlata, srebro i bronzu i to su uradile Mandić i Bogdanović. Drugi na listi je vaterpolo sa četiri medalje (dva zlata, dve bronze).

U Tokiju je i Dejan Savić postao najuspešniji olimpijac koji je bio igrač, a kasnije trener. Stigao je do dva zlata kao selektor, a uz to ima jedno srebro i dve bronze iz igračkih dana.

BONUS VIDEO Milica Gardašević za Nova.rs: Sve me zanima oko Pariza, gledam dokumentarce, mogu i dnevnik da pišem do Olimpijskih igara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare