Foto: EPA-EFE/IHSAAN

Oskar Pistorijus je pušten na slobodu, doduše uslovno, ali se više ne nalazi u zatvoru.

Pre 11 godina je ubio tadašnju devojku Rivu Stinkamp. Pucao je nekoliko puta kroz vrata kupatila te 2013. godine, a kasnije je govorio da je pomešao sa lopovom.

PROČITAJTE JOŠ

Tokom 2015. godine je osuđen, a njegova kazna ističe tek 2029. godine. Nedavno je saopšteno da će biti pušten na slobodu.

„Kao i drugim ljudima na uslovnoj slobodi, Pistorijusu nije dozvoljeno da daje intervjue medijima. Činjenica da je Pistorijus poznat široj javnosti ne čini ga drugačijim od drugih pritvorenika i ne opravdava poseban tretman“, navodi se u saopštenju.

Pistorijus je 14. februara 2013. godine u svojoj kući u Pretoriji ubio svoju devojku Rivu Stenkamp vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, pomislio da je u kući provalnik. Tužioci su tvrdili da je 29-godišnja manekenka i rijaliti zvezda pobegla u kupatilo posle svađe, a da ju je Pistorijus ubio u besu.

On je prvobitno osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud potom preinačio presudu i osudio ga za ubistvo. On je prvo dobio šestogodišnju zatvorsku kaznu, ali je posle žalbe tužilaštva osuđen na 13 godina i pet meseci zatvora.

Kada je objavljeno njegovo privremeno puštanje na slobodu, majka žrtve Džun Stenkamp je izjavila da i dalje ne veruje u „Oskarovu verziju“ i dodala da je uverena da se on „nije rehabilitovao“ u zatvoru.

Kao deo njegovog uslovnog otpusta do kraja kazne 2029. godine, Oskar Pistorijus mora da se podvrgne terapiji o upravljanju besom i nasilju nad ženama.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar