Foto: Profimedia

Zagađenje reke Sene primoralo je organizatore da otkaže plivački trening za triatlonce u ponedeljak u Parizu.

Foto: Nova.rs

Ovo je drugi uzastopni dan da je trening otkazan nakon što je nedeljna sesija otkazana iz istog razloga.

U saopštenju koje su u ponedeljak objavili kaže se da su testovi pokazali da je kvalitet vode i dalje ispod prihvatljivog standarda i da su organizatori želeli da na prvo mesto stave zdravlje sportista.

PROČITAJTE JOŠ

Triatlon za muškarce treba da počne u utorak i ukoliko kvalitet vode ne dostigne zahtevani standard na dan trke, triatlonski događaji imaju dva rezervna dana – 1. i 2. avgust.

Ako se kvalitet vode ne bude dobra ni pomenutih dana, plivački deO triatlona će biti izbačen i takmičenje će se pretvoriti u duatlon, sa sportistima koji će se takmičiti samo na biciklu i u trčanju.

“Soccerbet iz Pariza”

Testovi ranije u julu pokazali su da je reka Sena bila dovoljno čista za kupanje, ali je jaka kiša u francuskoj prestonici u petak i subotu zabeležila pad kvaliteta.

„Testovi obavljeni u Seni u nedelju otkrili su nivoe kvaliteta vode koji, po mišljenju međunarodne federacije nisu pružili dovoljne garancije da bi se omogućilo održavanje događaja. To je zbog kiše koja je pala na Pariz 26. i 27. jula. S obzirom na vremensku prognozu za narednih 36 sati, uvereni smo da će se kvalitet vode vratiti na potreban nivo za održavanje takmičenja“, istakli su organizaotri.

Značajne padavine mogu dovesti do toga da se kanalizacija izlije u reku, ali se u izjavi dodaje:

„Kao što je primećeno u julu, sa letnjim uslovima (više sunca, više temperature, produženo odsustvo kiše) kvalitet vode u Seni se značajno poboljšao..

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare