EPA-EFE/Andre Coelho

"Plava četa" je čudesnim preokretom u meču koji je imao dvostruki značaj došla do pol pozicije za plasman na najveće planetarno sportsko takmičenje, od 26. jula do 11. avgusta u prestonici Francuske.

Odbojkaši Srbije srušili su reprezentacije Kube posle preokreta sa 3:2, po setovima 22:25, 21:25, 25:16, 25:21, 15:12, i tako im je sada olimpijska viza nadohvat ruke.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo je bio veoma važan meč zbog plasmana na Olimpijske igre, jer je Kuba glavni rival Srbiji u borbi za put u Pariz, od 26. jula do 11. avgusta.

Ova pobeda donela je Srbiji pet bodova na svetskoj rang-listi, dok je Kubi oduzeto pet i razlika između dve reprezentacije je skoro 11 poena (256,50 naspram 245,54).

Srbija zauzima poslednje mesto na rang-listi, koje vodi na Olimpijske igre, i zbog toga je bitno da se ostane ispred Kube, što je sada i te kako realno. Ako se i zvanično dogodi, tim Srbije imaće više od 100 učesnika, što bi bio fenomenalan uspeh…

Kuba je prva dva seta dobila nakon drame. U prvom su Kubanci bili bolji od početka, sve vreme su vodili, a maksimalna razlika bila je pet poena. U drugom je bilo promena u vođstvu, imala je Srbija i 15:13, ali su Kubanci ušli u seriju i rešili i taj deo igre u svoju korist, čak i ubedljivije nego prvi.

Srbija je uspela da se uzdigne, pa je odigrala dominantno u trećem setu, te brzo došla do 25:16. Peti, ujedno i odlučujući set, bolje je otvorila Srbija, povela je sa 4:1, ali se Kuba vratila i unela dramu i neizvesnost. Pri rezultatu 12:12 naši reprezentativci su stisli redove, bili su sjajni u odbrani, dok je rival greškom završio meč – 15:12.

Srbija vs Nemačka Foto:EPA-EFE/ROBERTO BARTOMEOLI

Do kraja ove faze Lige nacija oba tima će odigrati još po dva meča, ništa oko plasmana na OI još nije gotovo, ali jasno je da je Srbija napravila ogroman korak ka Parizu.

„Vrlo važna pobeda. Mislim da su momci izvukli ovu utakmicu, stvarno im zahvaljujem na tome. Hvala i mojim saradnicima koji su bili pribrani kada smo gubili 0:2. Ovo je samo deo posla, čekaju nas još tri veoma važne utakmice“, rekao je selektor Igor Kolaković.

„Plavi“ su potom uspeli da pobede i Tursku, takođe preokretom i da mirniji čekaju mečeve sa Poljskom i Slovenijom (sa te dve selekcije će igrati i Kuba do kraja).

Srbija je pobedom protiv Kube zaradila tačno 4,95 bodova za rangiranje, a pobedom nad Turskom još 3,58, što je za stavlja u bolju poziciju, posebno nakon majskog pada i dvadesetak izgubljenih bodova.

Miran Kujundžić je sa 15 poena bio jedan od najboljih protiv Kubanaca, a otkrio je i da je bilo tenzije na klupi nakon dva izgubljena seta.

EPA-EFE/Andre Coelho

„Znali smo da utakmica ima veliki ulog. Mislim da smo možda malo krenuli stegnuto, iako smo imali prednost, oni su to stigli, ali nekako znali smo šta želimo i to se videlo. Na kraju smo uspeli da preokrenemo i da napravimo veliki korak ka Olimpijskim igrama. Bilo je malo burno na klupi i to nam je pomoglo, tu smo se trgli, nije nas poremetilo što smo razmenili utiske šta treba da popravimo i to je urodilo plodom“, rekao je Kujundžić.

Za Igre su se do sada kvalifikovali Poljska, SAD, Japan, Brazil, Nemačka i Kanada kao pobednici kvalifikacionih turnira, te Francuska kao domaćin. Zbog toga se oni „preskaču“ na rang-listi, pa kao sledeće četiri selekcije „upadaju“ Italija, Argentina, Slovenija i Nemačka, koje su na tim pozicijama već sigurne i poslednje mesto bi trebalo da ide u ruke Srbiji, ukoliko ostane ispred Kube, jer je Holandija prilično daleko i nema realne šanse da napravi podvig.

Srbija je od osamostaljenja dva puta učestvovala na Olimpijskim igrama.

U Pekingu 2008. godine su „orlovi“ bili peti, a četiri godine kasnije u Londonu deveti. Srbija je propustila prethodna dva ciklusa na kojim su odbojkašice stigle do srebra i bronze. Srbija do sada ima 97 sportista koji imaju olimpijsku normu i plasmanom odbojkaša bi prebacila brojku 100.

Raspored do kraja Lige nacija

Subota:

Srbija – Poljska 16.30

Nedelja:

Kuba – Poljska 13.00

Srbija – Slovenija 20.30

BONUS VIDEO: Spisak odbojkaša Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar