Veliko slavlje u Majamiju novog NFL šampiona Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Kanzas Siti Čifsi su pobedom nad San Francisko Fortinajnersima rezultatom 31:20 postali NFL šampioni, u 54. izdanju čuvenog Superboula.

Najveća utakmica američkog fudbala donela je i novo pisanje NFL istorije zlatnim slovima! Čifsi su prvi put u istoriji osvojili Superboul, u svom prvom finalu posle tačno pola veka.

I ovaj spektakl protekao je, na neki način, u znaku Kobija Brajanta. Tokom zagrevanja igrači oba kluba odjednom su stali, svako na svoju liniju od 24 jarde i prestali sa aktivnostima. Ta linija bila je njihov pozdrav NBA legendi, tragično nastradaloj tačno nedelju dana ranije u padu helikoptera, u kome je stradalo još osmoro ljudi, uključujući troje dece a među njima i njegovu 13-godišnju ćerku Đijanu.

Što se same borbe za prestižni pehar tiče, trener Endi Rid predvodio je svoje pulene do „Lombardi“ trofeja i tako drugi put u karijeri došao do titule. Prethodno je bio u stručnom štabu Grin Bej Pekersa iz 1997. godine.

Ekipa potonjeg šampiona je na „Hard Rok“ stadionu u Majamiju bila na ivici ponora, pošto je pred poslednju četvrtu imala veliki zaostatak (10:20).

Tada je proradio kvoterbek Patrik Mahoms i potvrdio da je jedan od najboljih igrača lige, pa je i potpuno zasluženo dobio priznanje za najkorisnijeg igrača Superboula.

Mahoms je pokrenuo napad Čifsa, bacio dodavanje za tačdaun i 17:20, a potom je usledio i veliki preokret.

Junak Čifsa je borbu za tron završio sa impresivnih 286 jardi i dva pasa za tačdaun, čime je anulirao dva intersepšna, ali i istrčanih 29 jardi uz tačdaun. Demijen Vilijams je još jedan heroj Ridove ekipe sa 104 istrčana jarda i 29 uhvaćenih, uz po istrčan i uhvaćen tačdaun – oba u poslednjoj četvrtini za veliko slavlje.

Veliki spektakl u Majamiju počeo je najavom igrača koju je priredio poznati glumac Dven „Stena“ Džonson, a američku himnu izvela je Demi Lovato.

U poluvremenu je tradicionalno bio termin za muzičko-scenski nastup koji je ove godine latino divama Dženifer Lopez i Šakiri, i dve lepotice su potpuno ukrale šou.