Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia; Vincent Del valle / AFP / Profimedia; JEROME BROUILLET / AFP / Profimedia

Do početka Olimpijskih igara u Parizu deli nas još 48 dana, a pored sportova koje prate milioni širom sveta, za naslov olimpijskog šampiona boriće se i surferi i brejkdenseri. A oni nisu ni prići nekim od najčudnijih sportova koji su bili deo modernog olimpizma.

Tako će se u Parizu takmičari iz celog sveta nadmetati u sportu koji nosi naziv „brejking“, dok će oni koji žele da uživo isprate nadmetanje u surfingu morati da odu nešto dalje – u Francusku Polineziju, gde će Tahiti ugostiti najbolje surfere planete.

PROČITAITE JOŠ...

No, ti sportovi nisu ni blizu najneobičnijij nadmetanjima koja su na nekim ranijim verzijama Igara navijači imali prilike da gledaju.

Nadvlačenje konopca

Takozvani „tug of war“ bio je olimpijska disciplina na pet izdanja Olimpijskih igara, od Pariza 1900. pa sve do 1920. godine i takmičenja u belgijskom Antverpenu.

Najuspešnija nacija bila je Velika Britanija sa pet medalja – dve zlatne, dve srebrne i jednom bronzanom. Bio je deo programa vezanog za atletiku, iako je u međuvremenu nadvlačenje konopcem postalo zasebna disciplina koja već jedan vek nije deo olimpijskih sportova.

Plutanje/gnjurenje na daljinu

Jedna od najpopularnijih disciplina kada su u pitanju vodeni sportovi bilo je – plutanje. Takmičari bi uskočili u vodu i narednih 60 sekundi praktično plutali na vodi bez pomeranja ruku ili nogu.

Kako se za Olimpijske igre u ovoj disciplini prijavilo samo pet takmičara – upros tome što je u tom trenutku bila poprilično popularna – na tom jednom nadmetanju je i ostalo.

Plivanje sa preprekama

Ovo nadmetanje je u suštini bilo verzija danas čuvenih Nindža ratnika i popularnog „WIpe out“ serijala. Takmičari su imali zadatak da što pre pređu stazu od 200 metara na kojoj su se nalazile brojne prepreke – plivajući.

Nadmetanje je održano samo jednom, ali ne bi trebalo isključiti njegov povratak u nekom trenutku. Tada su, primera radi, za prepreke korišćeni šipke, daske i – brodovi, ispod kojih je takmičari trebalo da prođu.

Trka balonima

Opet su Igre u Parizu bile poprište neobične borbe – piloti u balonima su se nadmetali u više različitih disciplina, poput visine, pređene distance, ukupnog trajanja leta…

Nakon Pariza, ovo nadmetanje nije više održavano.

Umetnost

Iako zvuči čudno, od 1912. do 1948. godine na Olimpijskim igrama su održavana i zvanična nametanja umetnika u muzici, slikanju, crtanju, arhitekturi…

Ova „takmičenja“ su prestala da budu deo olimpijskog programa jer umetnici nisu smatrani amaterima a na OI su mogli da se nadmeću samo takmičari koji za svoje nastupe nisu dobijali novac niti su imali profesionalne ugovore.

Počasno mesto – duel pištoljima

Na Olimpijskim međuigrama 1906. godine u Atini, održanim u slavu prve desetogodišnjice Olimpijskih igara, jedno od takmičenja bili su i dueli pištoljima – u stilu Divljeg Bila Hikoka, Vajata Erpa… Doduše, pravila su bila malo drugačija, pa su voštanim mecima pucali jedni na druge, a priliku da se pohvale olimpijskim zlatom kada je u pitanju ovaj sport imali su Francuz Leon Moro na 20 metara, te Grk Konstantinos Skarlatos.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare