Foto: wikimedia.org

Neverovatna priča.

Majk Ajvi, legenda američkog bejzbola čiju karijeru su obeležile brojne bizarnosti, preminuo je u 71. godini nakon duže borbe sa brojnim bolestima.

PROČITAJTE JOŠ...

Ajvi je u američki MLB ušao pravo iz srednje škole, kada su ga 1970. godine kao prvog pika na draftu „uzeli“ San Dijego Padresi kao hvatača, nakon čega su tada 17-godišnjeg mladića prebacili u svoju razvojnu ekipu kako bi stekao iskustvo pre ulaska redove najboljih, a među navijačima je vladalo veliko zadovoljstvo jer je korpulentni, snažni mladić iz Džordžije došao kako bi rešio pitanje hvatača.

Ipak, umesto toga usledili su veliki problemi.

Još od prvih dana u manjim ligama Ajvi je imao velikih mentalnih problema kada je u pitanju bacanje lopte usled mentalne blokade poznate kao „yips“, inače jednog od sportskih poremećaja koji najčešće pogađaju igrače bejzbola, pa je sama uloga zbog koje je i postao prvi pik na draftu postala izuzetno problematična, i nije ga napustila do kraja 11-godišnje karijere. Legenda kaže da se iza toga krije Fred Kendal, tada prvi hvatač Padresa, koji se, nakon što je saznao da će tada tinejdžer Ajvi doći u San Dijego, prilikom jednog pijanstfa poželeo da Ajvija „bije maler“.

U narednoj deceniji uspeo je da se izbori za status jednog od najboljih udarača u ligi, ali je ubrzo usledio novi haos, ovog puta sa venama u levoj ruci, zbog čega je učvrstio svoju odluku da više ne bude hvatač.

Potom je 1978. iz San Dijega otišao u Sna Francisko Džajantse, a 1980. godine, smatran za jednog od najboljih igrača na prvoj bazi, napravio je novu „medveđu uslugu“ sam sebi i zacementirao status jednog od najbaksuznijih igrača svih vremena jer je tokom jednog boravka u šumi na kampovanju uspeo da lovačkim nožem sam sebi odseče prst, zbog čega je ostatak karijere proveo na klupi.

BONUS VIDEO Triler u Manili – najspektakularniji dvoboj u istoriji boksa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar