Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Čuvena odbojkaška reprezentativka Srbije, Maja Ognjenović, najavila je odlazak u penziju nakon sledeće sezone.

Posle Olimpijskih igara u Parizu gde je Srbija ispala u četvrtfinalu od Italije, stavila je tačku na reprezentativnu karijeru 40-godišnja Maja Ognjenović. U Parizu je nosila i zastavu Srbije na otvaranju Igara.

Pred početak nove klupske sezone u italijanskom Skandićiju potvrdila je da je spremna za sportsku penziju.

Pročitajte još

„Razmišljala sam više puta da završim karijeru. Uvek kada je bila olimpijska godina. Sada sam definitivno sigurna da je predstojeća sezona ujedno i poslednja. Osećam da je vreme za druge stvari, iako mi je prelepo u odbojci. Dala sam sebi rok da u narednim mesecima pripremim projekte kojima planiram da se bavim po završetku karijere“, istakla je Maja gostujući na televiziji „N1“ u emisiji „360 stepeni“.

Prisetila se početka karijere.

„Imala sam samo osam godina kada sam krenula da treniram odbojku. Bila je to ljubav od prvog treninga i odlaska u školsku salu. Jedina emocija koja me asocira upravo je to… Tako je i ovaj sport postao moj životni poziv. Imala sam sreću da budem u reprezentaciji. Bilo je trnovito i izazovno, ali mi je i drago što sam morala da krčim put. Počevši od kvalifikacija za kvalifikacije, na kojima sam igrala protiv zemalja koje i nisu odbojkaške, do turnira koji su trajali nedeljama. Zoran Terzić je obeležio moju karijeru. Prepoznao me je još u juniorskim danama, a bio je i inicijator da iz Zrenjanina dođem u Crvenu zvezdu. Sarađivali smo 20 godina. Reč je o treneru koji me je praktično naučio svemu. Imao je zapaženu ulogu u vaspitanju i obrazovanju. Upravo sam zbog njega postala ovakav igrač i osoba“, zaključila je Maja Ognjenović.

Legendarna odbojkašica ostavila je dubok trag u reprezentaciji Srbije koju trenutno predvodi kao kapiten. Odigrala je rekordnih 230 utakmica za nacionalnu selekciju i učestvovala je u osvajanju zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 2011. godine, koje su zajednički organizovale Srbija i Italija. Sa šampionata Starog kontinenta ima i srebro iz 2007. godine. Na oba prvenstva proglašena je za najboljeg tehničara na turniru. Na Svetskom prvenstvu osvojila je bronzu u Japanu 2006. godine, a u kolekciji ima i tri zlata u Evropskoj ligi 2009, 2010. i 2011. godine. U osvajanju sve tri zlatne medalje proglašavana je za najboljeg tehničara, što dovoljno govori koliko je dobar učinak imala u najvećim uspesima u istoriji srpske odbojke. U Evropskoj ligi ima i jednu bronzu iz 2012. godine, a u njenom vlasništvu su takođe i bronzane medalje sa Svetskih Gran prija iz 2011. i 2013. godine i srebro sa Univerzijade 2009. godine. Četiri puta je učestvovala i na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008, Londonu 2012., Rio de Žaneiru 2016. i Tokiju 2020.

Osvojila je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Japanu, prvu u istoriji srpske odbojke. Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020, osvojila je bronzanu medalju, a Srbija je pobedila Južnu Koreju u borbi za bronzu.[3] Na Evropskom prvenstvu 2021. godine čija je završnica održana u Beogradu, osvojila je srebrnu medalju.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare