Iman Kelif
Iman Kelif; Foto: Blondet Eliot/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kontroverzna alžirska bokserka Iman Helif rekla je da ne može da opiše koliki je strah osećala usred javne polemike zbog lažnih tvrdnji o njenom polu i o njenom učešću na olimpijskom turniru u Parizu.

Helif je prvi put pričala javno otkako je podnela tužbu u Francuskoj zbog uznemiravanja na internetu. Ona je rekla da je bila povređena i uplašena zbog pažnje i uznemiravanja na društvenim mrežama tokom Olimpijskih igara u Parizu, preneo je Skaj.

Helif je osvojila zlato u kategoriji do 66 kilograma, ubedljivim pobedama i jednoglasnim odlukama sudija.

PROČITAJTE JOŠ

Ona i bokserka sa Tajvana Lin Ju Ting bile su u centru pažnje zbog tvrdnji da ne bi trebalo da se takmiče u ženskoj konkurenciji jer su prošle godine diskvalifikovane sa Svetskog prvenstva u Indiji. Međunarodna bokserska federacija (IBA) je tada saopštila da su bili neodređeni rezultati utvrđivanja njihovog pola, ali nije dostavila dokumentaciju.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Međunarodni olimpijski komitet odobrio je njihovo učešće na olimpijskom turniru, pošto je bio organizator tog takmičenja, umesto suspendovane IBA.

Helif je odmah posle prve borbe bila u centru pažnje, pošto joj je Italjanka Anđela Karini predala borbu posle 46 sekundi, rekavši da nikada nije dobila toliko jake udarce.

„Odmah posle moje prve pobede na Olimpijskim igrama došlo je do velike galame političara širom sveta, sportista širom sveta, čak i umetnika i svetskih zvezda, Ilon Mask, Donald Tramp… Te stvari su uticale na mene. Mnogo su uticale, mnogo su me povredile. Ne mogu da opišem koliki sam straha osećala“, navela je Helif.

Imane Kelif, foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

„Plašila sam se da ću reći sebi: ‘Zašto Iman Helif insistira na ovome? Zašto je velika galama širom sveta?’ Bila sam uplašena, ali hvala Bogu, uspela sam da prebrodim tu fazu“, dodala je 25-godišnja bokserka.

Ona je rekla da je jedva čekala da sve prođe.

„Scenario je bio zastrašujući. Hvala bogu, svi ljudi iz Alžira i arapskog sveta poznavali su pravu Iman Helif, sa njenom ženstvenošću, sa njenom hrabrošću, njenom odlučnošću“, navela je Helif.

BONUS VIDEO Doček srpskih olimpijaca i balkon Skupštine grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar