Foto: Ferenc ISZA / AFP / Profimedia; Pedja Milosavljevic / STARSPORT; shutterstock By TinnitusDoll; Nova

Sad već deluje kao neko davno vreme kada nam je atletika bila pomalo u zapećku i zaboravljena kao sport.

Sve one slike koje stižu povremeno iz Afrike gde deca bez ikakvih uslova uspevaju da treniraju i uspinju se do zvezda zaista mogu da budu onako inspirativne i simpatične, ali je više nego jasno da uspeh često diktiraju baš uslovi.

PROČITAJTE JOŠ:

A kad je jednoj zemlji jedan sport nekako skrajnut, onda čak i kad se neko istakne, nema istu težinu kao kada planetarno dobije na popularnosti.

Setite se samo ko je u Srbiji pratio tenis devedesetih godina i dok se nije pojavila sjajna generacija sa Novakom Đokovićem, Anom Ivanović i Jelenom Janković i donekle Jelenom Dokić pre njih.

Malo je bilo takvih ljudi i entuzijasta. Slično je bilo i sa atletikom dok ona nije počela da vraća neke plodove minulog rada.

Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Bilo da je reč o prirodnom daru i talentu, delom i mazohističkoj želji i volji da se trenira uprkos nedostatku razumevanja okoline, manjku uslova, ili nekoj porodičnoj tradiciji, slika se s godinama promenila, pa su nam sad i atletičari tamo gde bi trebalo da budu na sportskom nebu – daleko više cenjeni i praćeni nego ranije.

Danas više situacija nije ista kao pre petnaestak godina kada nije bilo ni dovoljno infrastrukture, a ni dece koja bi na njoj trenirala „kraljicu sportova“.

Ivana Španović je bila jedan od zamajaca, tokom devedesetih i dvehiljaditih su mnogi navijali za Dragutina Topića, a sada se navija za njegovu ćerku Angelinu, dok su tu i neka druga imena od kojih se očekuju dobri rezultati na većim takmičenjima.

Da li je to pre koju godinu bila Amela Terzić, ili sada Elzan Bibić, jasno je da se u Novom Pazaru nešto radi kako treba sa trkačima, kao i da u tom delu naše zemlje imamo i dobre bacače kugle, dok potencijala ima i na severu Srbije odakle je Adriana Vilagoš bacila koplje za srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Rimu.

Foto: Andreas SOLARO / AFP / Profimedia

Geografski negde između je i Angelina koja je skočila uvis za evropsko srebro, Marija Vučenović se takmičila u finalu zajedno s Adrianom, a još čekamo da se Strahinja Jovančević oporavi od povrede zarađene u finalu skoka udalj i donese još neku medalju kući. Pokazao je ranijih godina da može u Glazgovu.

Širom Srbije je napravljeno ili postavljeno više, bar atletskih staza i ako ništa drugo, bar se može trčati. Videli smo to između ostalog i u tvrđavi u Smederevu, u Požarevcu i drugim gradovima prethodnih godina.

Atletska dvorana je otvorena 2016, a rekonstruisana u susret Svetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu 2022. godine, dok je pored napravljen trenažni centar.

Neki od naših najboljih atletičara poput Ivane Španović i dalje često treniraju na stadionima diljem Srbije, poput „Karađorđa“ u Novom Sadu, ali kada treba da se ide na pripreme negde van zemlje, to sada deluje kao nešto što se podrazumeva.

Foto: EPA-EFE/LUKAS KABON

Srbija je dobijala organizaciju Evropskog i Svetskog dvoranskog prvenstva, Veselin Jevrosimović je u januaru kao nekadašnji atletičar dobio svoj četvrti četvorogodišnji mandat u Srpskom atletskom savezu, dok je plan za dolazeće godine da se izgradi i atletski stadion na otvorenom za potrebe organizacije EP na otvorenom kroz nekoliko godina.

Kad se na to doda porodična tradicija i sportski gen jedne Angeline Topić, fanatična volja za treningom Ivane Španović, talenat i pomalo srećne okolnosti u slučaju Adriane Vilagoš, jer znamo da je mogla da se opredeli i za rukomet, umesto za bacanje koplja, onda je jasno da imamo čemu da se nadamo i pred Olimpijske igre u Parizu.

Navijaćemo i za Milicu Gardašević i kad se pogleda spisak učesnika Srbije, medalje se očekuju možda u borilačkim sportovima, vaterpolo teško, košarka držimo palčeve i tu je i atletika zbog koje bismo u dolazećim godinama tek mogli da se radujemo kada još malo naraste kvalitet i talenat dođe do izražaja.

Hteli ne hteli, moramo da se nadamo svesni da je i Španovićeva postavila sebi za cilj da kompletira kolekciju medalja olimpijskim zlatom, pa da kao jedna od najboljih srpskih sportistkinja u istoriji može da se povuče i postavi domaći zadatak novim generacijama.

BONUS VIDEO Strahinja Jovančević: Ivana Španović ne odmara ni van tročasovnih priprema

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar