Foto: wikipedia.org; Shutterstock; Courtesy RR Auctions / Zuma Press / Profimedia; Courtesy RR Auctions / Zuma Press / Profimedia

Olimpijske igre u Parizu udaljene su od nas tačno 56 dana. To će, od prve verzije modernog nadmetanja održanog 1896. godine u Atini, biti 33. Igre, a na prethodna 32 izdanja najveća sportska smotra na svetu prošla je kroz velike promene. A u te promene uključen je i sam izgled medalja.

Kako su izgledale sve medalje sa prethodna 32 izdanja OI, od Atine 1896. pa sve do Pariza 2024. godine.

A već prve Igre donele su ogromnu promenu kada je u pitanju nagrada za takmičare.

PROČITAJTE JOŠ...

Naime, u antičko doba pobednik nije dobio medalju već je kući odlazio ovenčan vencem od maslinovih grana.

Ta tradicija je ostala i danas, pa na pobedničkom postolju takmičari dobijaju venac, ali i odličje čiji sjaj zavisi od samog finalnog uspeha.

Atina, 1896.

Medalje u Atini za prve moderne Olimpijske igre bile su okrugle sa likom Zevsa, a interesantno je da zlata tada nije bilo – pobednik je dobijao srebro a drugoplasirani bronzu.

Pariz, 1900.

Olimpijske igre u Parizu prvi put su održane 1900. godine, a ostale su upamćene kao jedine na kojima su medalje bile četvrtastog oblika.

Sejnt Luis, 1904.

Prvi put u istoriji modernog Olimpizma, medalje su dodeljene za prvo, drugo i treće mesto, a odličja postala zlatno, srebrno i bronzano. Ovo su ujedno prve Igre koje su održane van Evrope.

London, 1908.

London je prvi put domaćin bio 1908. godine.

Stokholm, 1912.

Poslednji put zlatna olimpijska medalja je u potpunosti bila od zlata 1912. godine u Stokholmu.

Antverpen, 1920.

Nakon što su Igre 1916. u Berlinu otkazane zbog Prvog svetskog rata, posle pauze od osam godina red je došao na Belgiju, a medalje su izgledale ovako:

Nakon toga su se medalje menjale u dizajnu, ali nije bilo previše varijacija, pa su ovako izgledale od Pariza (1924. godine) pa na ovamo:

Ipak, iako su gotovo sve pratite isti šablon, Olimpijske igre u Tokiju (označene 2020, ali održane 2021. godine zbog pandemije koronavirusa) su ušle u istoriju kao jedinstvene jer su medalje napravljene od elektronskog otpada:

A u Parizu 2024. godine medalje će izgledati bez dileme unikatno u odnosu na sve ono što smo dosad imali prilike da vidimo. Ono što ih čini unikatnima jeste to što su napravljene od metala sa Ajfelovog tornja koji je skupljen tokom godina prilikom renoviranja:

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar