Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Iako nije tako izgledalo kada je prvi put isplivala informacija o Janiku Sineru i pozitivnom testu na supstancu klostebol, datum 6. septembar bi mogao da bude ključni trenutak ne samo kada je u pitanju sudbina italijanskog tenisera, već sport kakav znamo.

Naime, tog dana ističe rok koji Svetska antidoping agencija (WADA) ima da uloži žalbu na odluku da Sineru bude progledano kroz prste to što je dva puta u veoma kratkom roku bio pozitivan na ovu supstancu.

PROČITAJTE JOŠ...

A u zavisnosti od toga šta ovo telo odluči, postoji velika mogućnost da će Sinerov slučaj ili umiriti čitav svet, ili otvoriti svojevrsnu Pandorinu kutiju koja će dovesti do potresa ne samo u svetu tenisa, već celokupnog sporta.

Pozadina slučaja koji je podelio svet

Prema zvaničnoj verziji koja je još uvek aktuelna, sve je počelo 3. marta, kada je Đakomo Naldi, fizioterapeut Janika Sinera, navodno posekao mali prst skalpelom kada je ruku gurnuo u torbu sa opremom. Dva dana kasnije, u razgovoru sa Umbertom Ferarom, uzeo je sprej po imenu Trofodermin, koji u sebi sadrži klostebol, a koji se inače koristi za tretiranje rana.

Navodno, Naldi je taj sprej koristio u narednih osam dana, i to dok je Sinera redovno masirao – prema zvaničnoj verziji, bez rukavica ili pranja ruku neposredno pred početak tretmana.

Siner je prvi put bio pozitivan na klostebol 10. marta, da bi potom i 18. marta usledio drugi pozitivan test. Italijan je suspendovan 4. aprila, ali je samo dan kasnije ta suspenzija ukinuta. Potom je ponovo supendovan 17. aprila zbog drugog testa, a ova suspenzija je potrajala nešto duže – sedam dana, pre nego što je 24. aprila i ona ukinuta, a Siner dobio dozvolu da se nadmeće, uz doduše vraćena sredstva od nagrade osvojena na Indijan Velsu, kao i oduzete bodove dobijene za plasman u polufinale.

Konačna odluka o tome doneta je 15. avgusta nakon saslušanja, kada je navodno potvrđeno da Siner nije bio pozitivan usled nemarnosti ili greške.

Sve oči uprte u WADA – i to sa razlogom

Izgledalo je kao da je sve gotovo i da se Siner izvukao bez kazne, za razliku od nekih drugih sportista koji su imali dodira sa istom supstancom (interesantno, zbog klostebola je suspendovano čak 38 sportista iz Italije, pre Sinera), ali se ubrzo oglasila i WADA.

Naime, ova institucija je 22. avgusta najavila sopstvenu istragu nakon koje će odlučiti da li će uložiti žalbu na inicijalnu odluku da Siner bude oslobođen optužbi.

A rok za to ističe 6. septembra. I to odluku sa nestrpljenjem iščekuju u velikoj meri ljubitelji tenisa, jer bi to moglo da ima ozbiljne implikacije i na Sinerove rezultate na turnirima koji su usledili, ali i svi oni koji su se našli u situaciji da im zbog klostebola karijera bude dovedena u pitanje.

Kada je u pitanju tenis najpoznatiji je slučaj Simone Halep, kojoj ni to što je nesrećnim sticajem okolnosti došla u kontakt sa ovom zabranjenom supstancom, nije pomoglo da izbegne suspenziju (nakon dosta peripetija, žalbi i vucaranja po sudovima, kazna je smanjena na devet meseci, pa je dobila šansu da se vrati tenisu).

Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Zaprećena suspenzija za klostebol je, inače, od dve (ukoliko je upotreba bila slučajna) do četiri godine (ukoliko bude dokazano da je bila namerna – toliku suspenziju dobio je italijanski teniser Stefano Bataljino, iako su okolnosti bukvalno identične.

Samo, za razliku od Sinerovog, Bataljinov maser nije želeo da svedoči u korist tenisera zbog čega je Bataljino dobio najveću moguću kaznu.

Zašto bi odluka WADA mogla da promeni sport

Pred WADA su dva izbora – uložiti žalbu na odluku i (gotovo izvesno) suspendovati Sinera, ili prihvatiti stanje ovakvim kakvo jeste.

Ukoliko odluče na ovo prvo, izazvaće nesumnjivo ozbiljan problem ATP-u, ali će bar na kratko primiriti sve one koji su besneli zbog prvobitne odluke. Ciner će platiti cenu greške koja se de fakto jeste dogodila, moraće – svidelo se to njemu ili ne – da odsluži kaznu, ali će na sve ono što bude postigao biti bačena ozbiljna senka, te će, čak i da uspe da dođe do više od 24 osvojena grend slema, biti istovremeno smatran za prevaranta.

Sa druge strane, ukoliko odluče da povuku ovaj drugi korak, a Siner se izvuče… E, onda nas tek očekuje šou. Naime, odlukom da „pomiluje“ Sinera WADA bi dala praktično „zeleno svetlo“ Halepovoj, Bataljinu, ali i svim onim drugim sportistima koji su propustili makar jedno takmičenje zbog suspenzije usled dokazano nenamerne kontaminaciej klostebolom, da svoja prava potraže sudskim putem kako bi dobili odštetu.

Primera radi, Džoana Evans, plivačica sa Bahama, suspendovana je bila na dve godine jer je kroistila gore spomenutu kremu za tretiranje posekotine na prstu, Rikardu Morašćiniju, košarkašu iz Italije, karijera je praktično uništena jer je bio pozitivan na klostebol, iako mu je supstancu prenela devojka, dok su Tereza Johang iz Norveške i Laura Barkvero iz Španije, dve takmičarke u zimskim sportovima, kremu koristile da tretiraju opekotine od sunca.

Nedovoljno čuvena je i priča plivača iz Brazila Gabrijela Santosa, koji je prvo bio suspendovan, a potom oslobođen optužbe da se dopingovao jer je utvrđeno da je u kontakt sa ovom supstancom došao tako što je zagrlio brata.

Pogađate, njegov brat je imao rasekotinu koju je tretirao kremom u kojoj se nalazio klostebol.

Kako su sve ove situacije bile u većoj ili manjoj meri slučajne, Sinerov slučaj otvara mogućnost zahtevanja finansijske nadoknade zbog izgubljenih sredstava od nagrada, pauze u karijeri, te duševnog bola usled neostvarenih takmičarskih ciljeva.

Uostalom, dovoljan je samo malo bolji advokat (o bizarnim suđenjima čitamo svaki dan – 2017. godine je Jan Polanik iz Vorčestera u Masačusetsu tužio i na sudu pobedio jedan čuvani lanac prodaje krofni jer su koristili zamenu za puter umesto pravog putera) a kako je teško očekivati da će pre svega WADA, kao ključno telo za kontrolu dopinga u sportu, želeti da se previše razvlači po sudovima (pogotovo jer joj je ugled ozbiljno poljuljan haosom sa ruskim i kineskim sportistima te masovnim dopingom u ove dve zemlje koji je dugo prolazio nezapaženo), veća je verovatnoća da će odabrati radije da debelo plate kako bi potencijalno izbegli dalje otvaranje dokumenata i eventualne probleme koji mogu da isplivaju.

Jedno je sigurno – posle 6. septembra postoji velika verovatnoća da apsolutno ništa u svetu sporta koji znamo neće biti isto, te da nas očekuje afera naspram koje će istraga protiv FIFA i Mišela Platinija zbog korupcije izgledati amaterski.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare