Foto: Shutterstock

Rad na sebi neretko podrazumeva i fizičku aktivnost, a u 21. veku u kom se više nego ikada pre provodi u statičnom položaju treninzi snage postaju izuzetno bitni.

Savetuje se i dizanje tegova i rad na treninzima snage koji pomažu bržem topljenju kilograma.

PROČITAJTE JOŠ

Upravo je o ovome govorio i Miloš Denda, personalni trener, koji pokazuje koliko je bitan stručni pristup.

„Kad je trening snage u pitanju, široka je lepeza netačnih informacija i predrasuda, posebno kada je reč o ženama. Svakako najrasprostranjenija je da, trening snage utiče na povećanje mase i težine. Zapravo, dokazano je da se povećava mišićni tonus i smanjuju telesne masti, a činjenica koja stvara zabunu je što tada dolazi do neznatnog povećanja ukupne težine, uslovljeno promenom telesne kompozicije, jer su mišići teži od masti. Ujedno, proporcionalno raste osnovna snaga i nivo aerobne izdržljivosti, blago se povećava obim gornjeg dela tela, dok donji ostaje nepromenjen. Trening snage je izuzetno efikasan za redukciju telesne mase, a strah od izraženog povećanja apsolutno je neosnovan.

Za znatno povećanje ekstremiteta potrebna je genetska predispozicija za hipertrofiju, kao učestalo i intenzivno treniranje ove motoričke sposobnosti. Pored brojnih fizioloških i antropometrijskih razlika između muškaraca i žena, nema dokaza da žene treba da treniraju drugačije, niti da izbegavaju rad sa „težinama““, poručio je Denda.

Ne samo da će uticati na odličnu figuru, nego ima i uopštene zdravstvene benefite.

„Za mnoge, ovakav vid trenažnog procesa najčešće je percipiran kao segment estetske kategorije, ipak, mnogo je više od toga, naročito u domenu očuvanja optimalnog zdravstvenog statusa.

Redovnim vežbanjem povećava se i broj funkcija kapilara u mišićnom tkivu, manja je opasnost od ishemije (nedovoljno kiseonika u ćelijama), kao i od nastanka srčanih oboljenja; manje je neželjenih predmenstrualnih simptoma, kao i dismenoreičnih tegoba. Takođe, značajno se poboljšava metabolizam glukoze (šećera u krvi), smanjuje se gubitak mišićne mase posle tridesete godine (sarkopenija), i povećava metabolizam u miru, inače, odgovoran i za dobro raspoloženja (psiho-somatska veza).

Stoga, ženama se preporučuje ovaj režim rada, osim kada je on kontraindikovan.“

BONUS VIDEO Baka Zvezdana svaki dan vežba u teretani

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar