Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT

Paraolimpijske igre u Parizu biće svečano otvorene u 20 časova paradom učesnika od Šanzelizea do Trga Konkord, a Srbiju će na tom takmičenju predstavljati 23 sportista.

Umetnički direktor Tomas Žoli, koji je takođe vodio ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara, rekao je da će događaj prikazati paraolimpijske sportiste i „vrednosti koje oni oličavaju“ i obećao nastupe koji nikada ranije nisu viđeni.

Organizatori su saopštili da je za Paraolimpijske igre u Parizu prodato više od dva miliona ulaznica.

PROČITAJTE JOŠ...

Takmičenja počinju u četvrtak, a sportisti su grupisani prema nivoima oštećenja kako bi se obezbedio što je moguće ravnopravniji teren.

Samo dva sporta na programu, golbol i boćanje, nemaju olimpijski ekvivalent.

Predsednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Endrju Parsons rekao je da će velika gužva koja se očekuje u Parizu mnogo značiti sportistima, od kojih su se mnogi na Paraolimpijskim igrama u Tokiju pre tri godine takmičili pred praznim tribinama zbog pandemije COVID-19.

Foto: EPA-EFE/Teresa Suarez

„Pošto je naša ambicija da budemo zapaženi i shvaćeni kao najtransformativniji sportski događaj na planeti, važno je imati ovu atmosferu“, rekao je Parsons za AP uoči ceremonije otvaranja.

Na Paraolimpijskim igrama će učestvovati više od 4.000 takmičara u 22 sporta.

Srbiju će predstavljati 23 takmičara i to u paraatletici Saška Sokolov, (100 i 200 metara) Filip Graovac (čunj), Aleksandar Radišić (čunj), Stefan Dimitrijević (kugla) Nemanja Matijašević (skok udalj), Željko Dimitrijević (čunj) i Nebojša Đurić (bacanje kugle), u parastreljaštvu tu su Laslo Šuranji, Dejan Jokić, Dragan Ristić, Živko Papaz, Zdravko Savanović, Jelena Pantović.

Srbija će još imati predstavnike u parapauerliftingu (Petar Milenković), parastonom tenisu (Borislava Perić-Ranković, Nada Matić, Mitar Palikuća), paratekvondou (Marija Mičev, Jelena Rašić, Nikola Spajić), parakajaku (Strahinja Bukvić), paratriatlonu (Lazar Filipović), te Katarina Draganov Čordaš u paraplivanju.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar