Otvaranje Olimpijskih igara u Parizu Foto: AP Photo/Andrew Medichini

Olimpijske igre zvanično su počele u petak spektakularnim otvaranjem na obalama Sene.

Otvorio ih je francuski predsednik Emanuel Makron, a prvi put je otvaranje Igara održano u gradu, a ne na stadionu, pa je angažovano 45.000 policajaca i hiljade vojnika da obezbede učesnike i gledaoce, kojih se okupilo oko 300.000.

PROČITAJTE JOŠ

Između nabrajanja svih zemalja koje učestvuju na Igrama, bilo je nekoliko predstava koje su opisivale francusku istoriju i kulturu. Na primer, na jednom mestu je prikazana bezglava Marija Antoaneta, kraljica pogubljena u Francuskoj revoluciji, kako peva sa odsečenom glavom u rukama.

Jedna izvedba predstavljala je više ljudi za stolom u onome što izgleda kao parodija na Tajnu večeru. Reč je o predstavama koje izvode transrodne osobe. Među 10.000 nosilaca baklje našle su se i tri „drag kraljice“.

Ta scena izazvala je reakcije širom sveta.

Organizatori nisu potvrdili da je upravo kultna „Tajna večera“ to bila inspiracija, međutim na društvenim mrežama mnogi su odmah pronašli upadljivu sličnost. Posebno burno su reagovali vernici koji su ocenili da su organizatori preterali ismevajući Isusa Hrista i njegove apostole, objašnjavjaući da je to bilo neukusno. Neki su otišli toliko daleko da pozivaju i na bojkot.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar