Foto: Instagram / Tracy Otto

U brojnim sportovima i disciplinama smo dobili olimpijske šampione, a tek treba da saznamo ko će biti najbolji paraolimpijci.

Već po tradiciji se posle Olimpijskih igara održavaju Paraolimpijske i na njima se često nalaze neobične, teške, nekad i veoma dramatične životne priče.

PROČITAJTE JOŠ:

Jednu takvu ima Trejsi Oto, američka takmičarka u streličarstvu, koja je pre nekoliko meseci za ručkom dobila informaciju da će predstavljati svoju zemlju.

Dok se spremala za pojedinačno takmičenje i ono mešovito sa Džejsonom Tabanskim, prisetila se šta je sve prošla na putu do ove tačke.

„Kad mi je dečko Riki Risl rekao da sam ušla u reprezentaciju, nisam mogla da verujem. U ustima sam imala zalogaj i tako sam jela i plakala. To je tako kul. Od samrtne postelje do Paraolimpijskih igara. Kakvo ludo putovanje“, rekla je Oto za BBC.

A kako se našla na korak do smrti? Pre pet godina je imala nasilnog partnera i rešila je da ga ostavi jer nije mogla i htela da trpi batine. Jedne batine su je umalo ubile.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели USA Archery (@usaarchery)

„Upoznali smo se 26. septembra 2019. i videli smo se nekoliko puta. Sa bivšim sam već bila raskinula. Izbacila sam ga, rekla mu da ode iz stana i promenila sam sve brave. Te noći 24. oktobra Riki i ja smo bili na sastanku, a kad smo se vratili kući, otišli smo da spavamo“, priča Trejsi.

Nije ni slutila da će onda prethodni momak da joj upadne u dom.

„Odjednom, čula sam užasnu buku i svetlo sijalice na licu. Ništa mi nije bilo jasno. Bila sam sasvim zbunjena. Tada sam shvatila da je to moj bivši. Kupio je vazdušni pištolj ogromne snage, nešto najbliže pravom vatrenom oružju, a sa sobom je poneo nož i lisice. Provalio je, probudio nas i urlajući nas je naterao da ustanemo iz kreveta“, ispričala je Trejsi Oto.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Tracy Otto (@tracy_otto)

Detalje užasa je teško i opisivati, jer je nasilnik rekao da će ubiti i Trejsi i Rikija, pa da će zvati policiju ako ne ubije i sebe.

Udario je devojku u glavu nekoliko puta, pucao je Rikiju u lice i dvaput ga ubo nožem u leđa.

Riki je zbog toga imao kolaps pluća, dok je Trejsi prošla još gore. Manijak je pucao u nju kroz levo oko, ubo je nožem u vrat i potom je seksualno napastvovao.

„Upravo sam ubio svoju devojku i njenog novog dečka“, rekao je nasilnik policiji, koja je stigla na mesto zločina i odvela ga.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Tracy Otto (@tracy_otto)

Riki se kasnije oporavio od povreda, a Trejsi je ostala paralizovana od grudi nadole, uz ograničenu upotrebu ruku i šaka. Izgubila je i levo oko.

Osim toga, više ne može normalno da se znoji i reguliše telesnu temperaturu, pa i pet godina kasnije i dalje se privikava na novu stvarnost.

Posle tri godine u novom sportu o kom nije znala mnogo, stigla je do Paraolimpijskih igara, a nekada je imala želju da bude model.

„Bila sam u autu s Rikijem i razmišljala o tome kako imam mnogo slobodnog vremena. Nisam više mogla da radim klasične poslove i samo sam rekla: ‘Zašto ne streličarstvo?’ Riki me zbunjeno pogledao i rekao mi je da mi ruke ne funkcionišu“.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Tracy Otto (@tracy_otto)

Mogućnost i rešenje su pronađeni, pa uz poseban pojas i ispaljivanje strelica ustima, Trejsi može da se bavi ovim sportom.

Krenula je po kvalifikacijama i ispunila normu ustanovljenu na 520 bodova od maksimalnih 720.

„Moj život je sada mnogo bolji, šareniji i s više ljubavi i smeha nego što je bio pre“, ispričala je Trejsi Oto posle svega što je prošla.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Tracy Otto (@tracy_otto)

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Tracy Otto (@tracy_otto)

BONUS VIDEO Treće uzastopno olimpijsko zlato srpskih vaterpolista: Evo šta o ovom uspehu kaže novinar koji je ih jedini ispratio u Pariz

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar