Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Vozač Red Bula Maks Ferstapen pobedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kanade u Montrelu.

Trostruki uzastopni šampion osvario je 60. pobedu u karijeri, a treću uzastopnu u Kanadi.

Drugo mesto zauzeo je vozač Meklarena Lando Noris, a treći je bio vozač Mercedesa Džordž Rasel, koji je starovao sa pol pozicije.

Sedmostruki svetski šampion iz Mercedesa Luis Hamilton zauzeo je četvrto mesto i osvojio je dodatni bod za najbrži krug trke, peti je bio Oskar Pjastri iz Meklarena, a šesto i sedmo mesto zauzeli su vozači Aston Martina Fernando Alonso i Lens Strol.

PROČITAJTE JOŠ...

Vozač ekipe RB Danijel Rikardo zaizeo je osmo mesto, a deveto i 10. vozači Aplina Pjer Gasli i Esteban Okon.

Rasel je krenuo sa pol pozicije i zadržao je vođstvo ispred Ferstapena, Norisa i Pjastrija. Alonso i Hamilton su pretekli Rikarda i popeli se na peto i šesto mesto. Magnusen je takođe dobro startovao i do drugog kruga se sa 14. popeo na sedmo mesto.

Sainc je pao za tri mesta na 15, Magnusen je pretekao Hamiltona za šesto, a zatim i Alonsa za peto, pošto je vozio na gumama za kišu, isto kao i njegov timski kolega Hulkenberg, koji je nadoknadio osam pozicija i u trećem krugu popeo se na deveto mesto.

Magnusen je pretekao Pjastrija za četvrto mesto i našao se iza Norisa i vozio je najbrži krug.

U šestom krugu Ferstapen je bio najbrži na stazi, a Hamilton je na kratko ispravio krivinu u nameri da pretekne Alonsa i vratio mu je šestu poziciju.

Magnusen je u osmom krugu otišao na zamenu guma, zadržao se 8,6 sekunde u boksu i vratio se na stazu kao 14. Rasel i Ferstapen su zatim vozili najbrže krugove i odvojili se od trećeplasiranog Norids na 7,5 sekundi do 12. kruga.

Noris je zatim preuzeo najbrži krug, a Ferstapen je smanjivao zaostatak za Raselom. On je u 17. krugu pogrešio i ušao široko u krivinu pa mu se primakao Noris. U tim trenucima najbrži na stazi bili su vozači Meklarena Noris i Pjastri, a Noris je u 20. krugu napao i pretekao Ferstapena za drugo mesto.

On je bio odmah iza Rasela, koga je obišao u 21. krugu. Vozač Mercedesa je posle toga išao pravo u krivini, što je iskoristio Ferstapen i preuzeo drugo mesto. Noris je u 22. krugu imao 3,5 sekunde prednosti, a u tim trenucima Hamilton je napadao Alonsovo peto mesto, ali se vozač Aston Martona dobro odbranio.

U 25. krugu Noris je imao 7,5 sekundi prednosti na čelu, a vozač Vilijamsa Logan Sardžent udario je u zaštitnu barijeru i zaustavio se na stazi zbog čega je izašlo vozilo bezbednosti.

To su iskoristili Ferstapen, Rasel i Pjastri i otišli na zamenu guma, kao i Alonso i Hamilton, a Noris je ostao na stazi. Hamilton je pre Alonsa izašao na stazu kao peti, a Noris je u 26. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao treći iza vodećih Ferstapena i Rasela.

U 29. krugu vozač Ferarija Šarl Lekler otišao je u boks na zamenu guma, zadržao se više od 47 sekundi i na stazu se vratio kao poslednji 19.

Trka je nastavljena u 30. krugu poveo je Ferstapen, ispred Rasela, Norisa, Pjasrija, Hamiltona i Alonsa.

Albon je pretekao Rikarda, a u isto vreme i Okona za deveto mesto u 32. krugu.

Do 39. kruga Ferstapen je stekao tri sekunde prednosti na čelu a Hamilton, koji je u tim trenucima bio najbrži na stazi, primakao se Pjastriju. Noris je pogrešio i sišao sa staze, zbog čega je Rasel morao da uspori, što je Ferstapen iskoristio i otišao na četiri sekunde prednosti.

U 43. krugu Lekler je završio trku. Hamilton je krug kasnije otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao osmi iza Strola, a posle njega isto je učinio i Sainc i vratio se kao 14. ispred Peresa.

Pjastri je krug kasnije otišao u boks i vratio se kao četvrti ispred Hamiltona. Odmah je i Ferstapen otišao na zamenu guma u 45. krugu, a za njim i Rasel. Aktuelni šampion vratio se kao drugi, a Rasel kao treći, a poveo je Noris. Njemu su iz boksa rekli da da sve od sebe, ali je u 47. krugu otišao u boks i na stazu se vratio kao drugi iza Ferstapena.

U 49. krugu Rasel je iskoristio grešku Norisa i preuzeo drugo mesto. Ferstapen se požalio na bolid, ali je uvećavao prednost, a u 51. krugu Rasel je napravio grešku i pretekao ga je Noris.

Dva kruga kasnije sa bolida Red Bula Serhija Peresa visilo je zadnje krilo, nakon što je udario u zaštitnu ogradu, a zatim je došlo do kontakta Sainca i Albona zbog čega je uvedeno vozilo bezbednosti. Sainc je uspeo da se iščupa iz trave i nastavi trku, ali je vozač Vilijamsa ostao na stazi.

Odmah su vozači Mercedesa otišli na zamenu guma, Rasel se vratio kao četvrti, a Hamilton kao peti, dok su Sainc i Peres odustali.

Trka je nastavljena u 59. krugu, poveo je Vrstapen ispred dvojca Meklarena i Mercedesa i posle dve krivine stekao je sekund prednosti.

Rasel je u 62. krugu napao Pjastrija ali se vozač Meklarena odbranio, dva kruga kasnije ponovo je pokušao i došlo je do kontakta, što je iskoristio Hamilton i preuzeo četvrto mesto od timskog kolege.

Hamilton je pretekao u 66. krugu Pjastrija za treće mesto uz najbrži krug trke, a zatim je i Rasel pretekao vozača Meklarena.

Rasel nije odustajao, u 69. krugu obišao je Hamiltona i preuzeo treće mesto, na kome je i završio trku.

Naredna trka na programu je 23. juna za Veliku nagradu Španije.

Poredak vozača u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kanade:

1. Maks Ferstapen (Red Bul) sat, 45 minuta, 47,927 sekundi

2. Lando Noris (Meklaren) + 3,879 sekundi

3. Džordž Rasel (Mercedes) + 4,317

4. Luis Hamilton (Mercedes) + 4,915

5. Oskar Pjastri (Meklaren) + 10,199

6. Fernando Alonso (Aston Martin) + 17,510

7. Lens Strol (Aston Martin) + 23,625

8. Danijel Rikardo (RB) + 28,672

9. Pjer Gasli (Alpin) + 30,021

10. Eseban Okon (Alpin) + 30,313

11. Niko Hulkenberg (Has) + 30,824

12. Kevin Magnusen (Has) + 31,253

13. Valteri Botas (Zauber) + 40,487

14. Juki Cunida (RB) + 52,694

15. Džou Gvanju (Zauber) jedan krug

Trku nisu završili:

Karlos Sainc (Ferari)

Aleksandar Albon (Vilijams)

Serhio Peres (Red Bul)

Šarl Lekler (Ferari)

Logan Sardžent (Vilijams)

Poredak vozača i konstruktora u šampionatu Formule 1 posle večerašnje trke za Veliku nagradu Kanade:

Vozači:

1. Maks Verstapen (Holandija) 194

2. Šarl Lekler (Monako) 138

3. Lando Noris (Velika Britanija) 131

4. Karlos Sainc (Španija) 108

5. Serhio Peres (Španija) 107

6. Oskar Pjastri (Australija) 81

7. Džordž Rasel (Velika Britanija) 69

8. Luis Hamilton (Velika Britanija) 55

9. Fernando Alonso (Španija) 41

10. Juki Cunoda (Japan) 19

11. Lens Strol (Kanada) 17

12. Danijel Rikardo (Australija) 9

13. Oliver Berman (Nemačka) 6

14. Niko Hulkenberg (Nemačka) 6

15. Pjer Gasli (Francuska) 3

16. Aleksandar Albon (Tajland) 2

17. Esteban Okon (Francuska) 2

18. Kevin Magnusen (Danska) 1

19. Džou Gvanju (Kina) 0

20. Valteri Botas (Finska) 0

21. Logan Sardžent (SAD)

Konstruktori:

1. Red Bul 301

2. Ferari 252

3. Meklaren 212

4. Mercedes 124

5. Aston Martin 58

6. RV 28

7. Has 7

8. Alpin 5

9. Vilijams 2

10. Zauber 0

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar