Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Zlato, Bože pravde, Zorana i Damir na pobedničkom postolju, ljudi svaka vam čast.

Foto: Nova.rs

Srbija je osvojila prvu medalju, i to zlatnu, na Olimpijskim igrama u Parizu. Zorana Arunović i Damir Mikec su olimpijski šampioni u miks konkurenciji (10 metara, pištolj), ali kakvo je to finale bilo u Šateruu.

Grad udaljen skoro 300 kilometara od Pariza bio je naša zlatna destinacija, ka kojoj smo potegli u zoru, dok je još mrak bio (dan je skoro do 22.00). Uz sitnije peripetije smo krenuli na put sa željom da vidimo Zoranu i Damira sa zlatom oko vrata.

PROČITAJTE JOŠ

A dobili smo i sliku za pamćenje, i zlato za ceo život, i osećaj koji je sada toliko teško opisati, ali znam da ne može ni sa čim da se uporedi.

Suze radosnice naše Zorane, završili su zagrljeni na podu, slušali smo „Bože pravde“ i izbliza videli olimpijsko zlato. Nije loše, što se kaže…

Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Nije bio loš ni put do Šaterua i stare vojne baze u kojoj je smešteno streljaštvo na ovim OI. Ušli smo na borilište i četvoro od nas petoro kolega shvatilo da smo prvi put uživo na streljaštvu. I dobili smo spektakl za prepričavanje.

Pravila su takva da svako puca jednom po seriji, rezultat se onda sabira i ko je bolji dobija dva. Ko prvi dođe do 16 poena osvaja zlato.

Napuni, start, govori spiker i onda ide pucanje, za koje imaju 50 sekundi od potezanja, ko i kad hoće, nema određenog redosleda.

Foto:Alain JOCARD / AFP / Profimedia

Poveli su Zorana i Damir sa 2:0, a onda nešto najgore što je moglo da im se dogodi, kako su priznali posle. Izgubili su naredne dve serije za 0,1, za šta kažu da odlučuje sreća.

Poveli su Turci I sa 6:2, kada je Jelena Arunović, trener naših strelaca i Zoranina sestra, tražila tajm-aut. U pravom trenutku, uspeli smo da smanjimo na 8:4 odličnim hicem Mikeca. Zatim su oboje upucali desetke za 8:6, ali su odlično gađali i turski takmičari, Seval Tahran i Jusuf Dikec, i pobegli na 10:6. I onda se Zorana raspucala, pogodila je 10,8, najbolji učinak njen u ovom finalu, zatim i 10,5 za prvo naše izjednačenje i rezultat 10:10.

“Soccerbet iz Pariza – sponzor izveštavanja”

Da mi je neka rekao da streljaštvo može da bude ovako dramatično i dinamično… Bližio se kraj, Mikec je uzeo desetku za preokret i prvo vođstva još od početnih 2:0. Uzvratili su odlični Turci za 12:12, i to tako što su svo četvoro pogodili desetke.

Ne pamtim da smo tako zanemeli kada su došli i do meč lopte na 14:12, ali su Zorana i Damir imali fenomenalan odgovor i sa ukupnih 21,3 naspram 20,3 u toj seriji izborili se za pucanje za zlato.

Foto:ALAIN JOCARD / AFP / Profimedia

Napuni, start, i hici za zlato i prvu medalju Srbije na ovim Olimpijskim igrama, bilo je 20,1 naspram 19,3 u seriji za najsjajnije odličje.

Slavlje za ceo život, do sada nepoznate emocije i himna „Bože pravde“.

Zorana, Damire, hvala.

BONUS VIDEO Nova.rs u poseti crkvi Svetog Save u Parizu: Dolazi i Novak Đoković sa decom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar