Mont Everest Foto:Shutterstock

Platila najvišu cenu.

Mont Everest, najviši planinski vrh na svetu, odneo je još jedan život nakon što je 59-godišnja alpiniskinja iz Indije Suzan Leopoldina Hesus izgubila život pri pokušaju da postavi novi svetski rekord.

PROČITAJTE JOŠ...

Ona je pokušala da postane prva žena sa ugrađenim pejsmejkerom koja se popela na vrh Mont Everesta, ali joj je malo po polasku iz baznog kampa pozlilo.

Iako su joj vodiči savetovali da odustane jer nije uspevala da održi korak tokom vežbi za aklimatizaciju i već tada je osećala poteškoće, Leopoldina je taj predlog odbila jer je navodno „već platila za dozvolu.“

Stigla je do 5.888 metara, malo iznad baznog kampa, nakon čega nije mogla dalje, pa su je na silu uvukli u helikopter.

„Morali smo da je prisilno vratimo u Luklu“, rekao je Dendi Šerpa, organizator ekspedicije.

„Rekli smo joj da prestane da se penje pet dana ranije, ali je bila rešena da to uradi. Ipak, otkrili smo da nije kvalifikovana za tako nešto.

Potom je otkrio i detalje drame:

„Bilo joj je potrebno pet sati iz prvog, šest iz drugog i čak 12 sati iz trećeg puta kako bi prešla distancu od 250 metara do tačke Krompton iznad baznog kampa“, naveo je on u pismu poslatom Odeljenju za turizam, uz dodatak da je za taj deo uglavnom potrebno oko 15 do 20 minuta.

Ona je osma osoba koja je tokom tekuće sezone poginula na Mont Everestu. Pored nje, život su izgubila četiri lokalna planinara, jedan doktor iz Sjedinjenih Američkih Država, planinar iz Moldavije i alpinista iz Kine.

BONUS VIDEO Triler u Manili – najspektakularniji dvoboj u istoriji boksa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar