Foto: IFUL SPORTS/Olaf Rellisch / imago sportfotodienst / Profimedia; MI News/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia; MI News/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia; Ben Stansall / AFP / Profimedia

Još 79 dana nas deli do početka Olimpijskih igara, a uprkos tome što će velika pažnja biti usmerena od strane navijača u Srbiji ka košarci, vaterpolu, tenisu, počasno mesto namenjeno je "kraljici sportova", a na takmičenju u Parizu srpska atletika itekako ima čemu da se nada.

Prema trenutnom stanju, srpska atletika je obezbedila tri „karte“ za Olimpijske igre, i to sve tri u konkurenciji dama – mada situacija može da se promeni do 30. juna, za kada je zakazan poslednji presek u kvalifikacijama, i kada će biti poznati svi učesnici turnira u „gradu svetlosti“.

Prva zvezda, bez konkurencije, je Ivana Španović, koja će se takmičiti u skoku udalj.

PROČITAJTE JOŠ...

Možda i najbolja atletičarka u istoriji srpske atletike i vlasnica čak 31 državnog rekorda osvojila je treće mesto na mitingu Dijamantske lige u Monaku u julu 2023. godine rezultatom 6,86, čime je dostigla rezultat koji joj je garantovao mesto na ovom takmičenju.

Španovićeva je tako po peti put u karijeri stigla do šanse da se bori za olimpijsku medalju.

Prethodno, u Pekingu 2008. je ispala u kvalifikacijama zauzevši 30. mesto, zatim je u Londonu bila 10, četiri godine kasnije u Rio de Žaneiru je stigla do svoje zasad jedine olimpijske medalje, pošto je osvojila treće mesto, dok je u Tokiju 2021. godine skokom od 6,91 zauzela četvrto mesto.

Kako će u tom trenutku već imati 34 godine, Ivana Španović će imati šansu da se od aktivnog takmičenja oprosti najvažnijom titulom u sportu.

No, iako će Španovićeva biti nesumnjivo prva zvezda srpskog tima kada je atletika u pitanju, šansu će iz prikrajka u istoj disciplini vrebati i 25-godišnja Novosađanka Milica Gardašević.

Gardašević je na Balkanijadi u Kraljevu bila spektakularna, skočila je čak 6,91 i tako ne samo stigla do mesta na Olimpijskim igrama, već i do zlatne medalje – primera radi, FIlipa Kviten sa Kipra je osvojila srebro sa 6,42.

Da u Pariz neće ići sa ciljem da se zadovolji pukim plasmanom u finale Gardašević je najavila u Madridu na takmičenju kada je sa 6,64 osvojila zlato, svoje treće u kratkom peirodu, pošto je prethodno slavila i na Evropskim igrama u Poljskoj.

Mladoj atletičarki ovo će biti prvi nastup na Olimpijskim igrama i velika šansa da se okuša protiv najboljih na svetu u svojoj disciplini.

No, treće ime ima potencijal da najviše i odjekne u svetu atletike – Angelina Topić. Još uvek tinejdžerka, ćerka Dragutina Topića, legende srpske atletike, u trenutku održavanja Igara imaće 19 godina. Logično, ovo će joj biti debi na Olimpijskim igrama, a u prestonicu Francuske dolazi kao evropska šampionka u konkurenciji do 20 godina, te trećeplasirana iz Dijamantske lige u skoku uvis.

S obzirom na to da je u pitanju jedna od najtalentovanijih atletičarki sveta i po mnogima već viđena naslednica Ivane Španović kada je u pitanju vodeće ime srpske „kraljice sportova“, čini se da bi Topićeva mogla veoma lako da već u „gradu svetlosti“ narodski rečeno „bljesne“ i potvrdi put ka mestu najvećih zvezda u atletici.

Pored njih, navijači još uvek čekaju Adrianu Vilagošu (bacanje koplja, trenutno 11. na svetu na rang listi), dok Olimpijske igre od muških takmičara „ciljaju“ Asmir Kolašinac (bacanje kugle, 35. na svetu), Strahinja Jovančević (skok udalj, 50. na svetu), Lazar Anić (skok udalj, 55. na svetu), Elzan Bibić (trčanje na 5,000 metara, 72. na svetu), Armin Sinančević (bacanje kugle, 15. na svetu)…

Podsećamo, krajnji rok je kraj juna – za takmičare koji ne ostvare olimpijsku normu druga šansa je svetska rang lista.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar