Adriana Vilagoš Foto: SVEN HOPPE / AFP / Profimedia

Srpske atletičarke Adriana Vilagoš i Marija Vučenović borile su se za medalju u finalu bacanja koplja na Evropskom prvenstvu u Rimu.

Adriana Vilagoš je u trećoj seriji bacila koplje 64,42 metara, što ju je momentalno postavilo na drugo mesto i obezbedilo joj još tri hica i borbu za medalju. U isto vreme Vilagoš je postavila lični, ali i nacionalni rekord Srbije.

Bacanje Vilagoš je najbolje ove godine od svih Evropljanki ispod 23 godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Adriana je bila pred ispadanjem, a onda je bacila najbolji hitac u karijeri i za 21 centimetar oborila rekord Tatjane Jelače.

U prvoj seriji Vilagoš je imala hitac od 58,16 metara, a nakon toga je usledio još slabiji rezultat – 58,09 metara. Međutim, u trećoj seriji se sve promenilo, pa je mlada Srpkinja ušla u borbu za medalje.

Foto: Tanjug/AP/Matthias Schrader

U četvrtoj seriji Vilagoš je koplje bacila samo 57,96 metara, nije bila bolja ni u petoj seriji (57,16), dok je u poslednjoj, odnosno šestoj imala slab hitac (55,91m), koji joj nije doneo zlato.

Najbolja u Evropi postala je Viktorija Hadson iz Austrije, kojoj je hitac od 64,62 metara doneo zlato.

Treća na Evropskom prvenstvu bila je Marija-Tereza Obst iz Norveške, kojoj je najbolji pokušaj doneo rezultat od 63,50 metara.

Četvrta je bila Kristin Husong (61,92m), peta je bila Nikola Ogrodnikova (61,78), šesta Elina Cengko (59,46), sedma Anet Sietina (59,34), a osma Lina Muze-Sirma (58,58).

Inače, Adriana Vilagoš je ovim rezultatom obezbedila i plasman na Olimpijske igre u Parizu ove godine (26. jul – 11. avgust). 


Marija Vučenović takođe nije bila loša u finalu, ali je nakon tri serije zauzela deveto mesto, na kojem je završila takmičenje.

To je za nju svakako odličan rezultat, najbolji u karijeri, nakon nastupa u kvalifikacijama vrednog svake pažnje.

Marija Vučenović Foto: Ben STANSALL / AFP / Profimedia

Vučenović je u prvoj seriji prestupila, u drugoj je koplje bacila 58,30 metara, dok je u trećoj bila nešto slabila – 57,12 metara.

Na kraju sebi ipak nije uspela da obezbedi nova tri pokušaja, pošto su je pretekle Adriana Vilagoš i Čehinja Nikola Ogrodnikova u trećoj seriji.

Iza Vučenović u konačnom skoru našle su se Marija Andrejčuk, Sara Kolak iz Hrvatske i Marselina Vitek-Konofal, koja je bila poslednja, odnosno 12. u finalu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare