Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

U petak uveče su svečano otvorene 33. Olimpijske igre u Parizu, a ovog puta je ceremonija otvaranja održana izvan stadiona - i to na reci.

“Soccerbet iz Pariza”

Foto: Nova.rs

Alžirska delegacija bacila je u petak uveče ruže u Senu, tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara (OI) u Parizu, u znak počasti žrtvama demonstracija za nezavisnost Alžira, 17. oktobra 1961. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

„Taj gest je počast mučenicima 17. oktobra 1961. Živeo Alžir, živeo Alžir, živeo Alžir“, rekao je član alžirske delegacije u video-snimku koji je emitovan na društvenoj mreži Iks (X) jedne alžirske televizije.

Svi članovi alžirske delegacije koji su se nalazili na brodu su bacili ruže u Senu, pored mosta sa kojeg je Alžirce bacala francuska policija.

Tačno 17. oktobra 1961. desetine mirnih demonstranata bile su žrtve krvave i ubilačke represije, počinjene pod ovlašćenjem tadašnjeg prefekta policije Morisa Papona (Maurice Papon).

Prema istoričarima, pored mnogih povređenih, između tridesetak i 200 demonstranata je ubijeno, a njihova tela su bačena u Senu.

Ti Alžirci su demonstrirali za nezavisnost svoje zemlje.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je 2021. godine izjavio da su „zločini počinjeni 17. oktobra 1961. pod ovlašćenjem Morisa Papona neoprostivi za (francusku) Republiku“.

BONUS VIDEO: Olimpijska baklja preneta kroz Pariz u znak početka Olimpijskih igara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare