Lajkovac, domaća liga, pa nacionalni tim i osvojena medalja na Evropskom prvenstvu, a onda i užasne scene za ceo život.

Ono što je Aleksandra Uzelac doživela za godinu dana, nekom se ne dogodi za ceo život. Ali u bukvalnom smislu. I to sa samo 19 godina.

Ne tako davno bila je članica Železničara, a onda se srpska reprezentativka, koja igra na poziciji primača, otisnula u brazilski Fluminense i napravila istinski bum u tamošnjoj odbojci, u prvoj inostranoj sezoni. Uspehe u Brazilu zamenile su ne jedna, nego dve strašne situacije sa ulica Rio de Žaneira, potom i povreda i povratak u Srbiju.

PROČITAJTE JOŠ

Misli su se sabrale, povreda sanirala i sada je Uzelac spremna da opet u dresu nacionalnog tima sanja najlepše snove na Olimpijskim igrama u Parizu, o čemu je pričala za Nova.rs.

„Iskreno, što je bliže, to je veći adrenalin, cele sezone razmišljamo o tome svaki dan. Nama je isto da li je 400, 100 ili manje dana do Igara, tokom priprema ćemo osećati još veći adrenalin. Biće čast predstavljati ovu zemlju, pogotovo za mene, jer sam najmlađa i čast mi je da budem sa tim igračicama tamo“, počela je Uzelac za Nova.rs.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Bukvalno će u uvodnim danima (27. jula) proslaviti 20. rođendan, pošto je najveće sportsko takmičenje na svetu od 26. jula do 11. avgusta u Parizu.

„Sjajno je biti najmlađa, jer mogu toliko toga da naučim od njih, da vidim kako one rade, kako su zapravo došle do tog vrha. Stvarno mi je čast, čak i da ne idem u Pariz, čast mi je samo da budem sa njima, ali imam priliku i toliko sam srećna, tek ću se truditi da ostvarim što veći uspeh sa njima.“

Leta 2023. je debitovala za seniorsku reprezentaciju na velikim takmičenjima i odmah se okitila medaljom. Osvojeno je srebrno odličje na Evropskom prvenstvu.

„Prošlo leto sam se privikavala na sve i odmah evropska medalja, to je toliko neverovatan osećaj kada znaš da si osvojio i da si zapravo pomogao toj ekipi koliko god si mogao. Toliko mi je lepo što imam jednu medalju iza sebe i nadam se da ću ih imati još puno, da će prva sledeća biti sa Olimpijskih igara. To bi bilo za mene… Osvojiti zlato sa 19 godina sa takvom ekipom, toliko ću se potruditi za to. Već se vidim sa tim zlatom, mislim da je Srbija definitivno favorit i da smo toliko odlučne u tome, a mi kad smo odlučne Srbiju niko ne može da zaustavi“, naglasila je Uzelac.

Foto: Printscreen Nova.rs/Video

Sa kakvim uzbuđenjem odbrojava dane do Pariza svedoče i sledeće reči, uz neizbežan osmeh.

„Ne prođe dan da ne spomenemo Olimpijske igre. Postoje grupe na kojima se čujemo, pogotovo na Instagramu, svi samo o tome pričaju, pogotovo što će ovog leta biti velika konkurencija za put u Pariz. Svi će morati da se trude maksimalno, ali mi podržavamo jednu drugu u koji god klub da ode jedna sve ćemo je podržati, jer smo svi kao jedno. Tamo ide 12 igračica i videćemo – biće gusto.“

Svi koji su bili na OI kažu da je to iskustvo nešto najlepše, jedinstveno i neponovljivo, pogotovo atmosfera u Olimpijskom selu kad su svi zajedno.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

„Jedva čekam da stignemo, da vidim kako to funkcioniše, iskreno, ne mogu ni da zamislim. Toliko sam gledala i slušala od Maje Ognjenović, pitala sam dosta njih: ‘Kako je tamo, šta mogu da očekujem?’ Rekli su mi da to ne može da se opiše dok se ne vidi. Može da se priča o tome, ali tek kad dođeš tamo i vidiš kako sve funkcioniše, kakva je organizacija i kad shvatiš gde si zapravo, da su to Olimpijske igre koje su san svakog sportiste. Tek onda shvatiš koliko je to veliko.“

Kada kažemo da je za nepunih 20 godina proživela što neko ne uspe za ceo život, dolazimo do brazilske drame. Tokom februara je dva puta bila u životnoj opasnosti, na ulicama Rija jednom su ona i drugarica napadnute noževima, odnosno mačetama, drugi put pištoljima. Oba puta su uspele da umaknu, kako, ni same nisu svesne. Prvi put su bacile bicikle i uletele u taksi, a drugi put su im razbojnici opkolili vozilo i pod pretnjom pištoljima tražili da daju sve što imaju. Scena kao iz filmova, uspele su da izađu i nekako pobegnu koliko ih noge nose do prostorija kluba koje su bile u blizini. Najvažnije je da je ona sad dobro koliko je to moguće posle užasnih situacija daleko od kuće…

„Ostavila samo to iza sebe. Trudila sam se da to ne utiče na mene, ali i u odbojkaškom smislu, jer posle toga mi je bilo teško da se fokusiram na treningu. I to u najbitnijem delu sezone, došlo je i do povrede. Čim sam posle sletela u Srbiju, došla kući i provodila vreme sa porodicom, sve je mnogo, mnogo lakše. Ni ne razmišljam o tome i nemam više ni taj strah“, završila je Uzelac za Nova.rs uz poruku u stilu pravih šampiona:

„Biće zlato u Parizu“.

BONUS VIDEO Ivana Španović za Nova.rs: Želim zlato u Parizu 2024.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar