Foto: EPA-EFE/Sascha Steinbach / POOL

U vreme pandemije koronavirusa, nema sportskih događaja u ritmu na kakav smo navikli, ali je Beograd dobio privilegiju da vidi na delu Armanda Monda Duplantisa, momka koji je oborio brojne rekorde i sada mu predstoji da se takmiči sa samim sobom.

PROČITAJTE JOŠ

Sve je spremno za šesti atletski Serbian Open, koji će biti održan 24. februara u Atletskoj dvorani na Banjici, a na kojem će nastupiti i neke od najvećih zvezda svetske atletike, na čelu sa svetskim rekorderom u skoku motkom, Armandom Duplantisom, koji je u nedelju došao u Beograd.

On je našu prestonicu izabrao za početak priprema za pohod na olimpijsku titulu, najveći je favorit za zlato, a na Banjici će odmeriti snage sa najvećim rivalom, Tijagom Brazom iz Brazila, aktuelnim olimpijskim prvakom.

Poznata je i satnica takmičenja, takmičenje u skoku motkom počinje u 17.50, ostaje samo žal što neće biti publike na tribinama dvorane na Banjici. Uz TV prenos ćemo ispratiti mladog asa, a do tada…

Ko je Mondo Duplantis?

Mondo je rođen 10. novembra, ima američko-švedske korene, ali je izabrao da nastupa pod zastavom evropske zemlje, a 6,15 je magična „linija“ koju je 2020. godine prešao. Za njega je 2020. bila daleko srećnija nego za mnoge druge sportiste i sportove.

Ipak, bilo je još 2015. jasno da će Duplantis biti velikan sporta, kada je dominirao na takmičenjima mlađih kategorija, a krv nije voda u ovom slučaju. Tata Greg je kajunskog porekla i bio je skakač motkom, mama Helena se bavila sedmobojem i odbojkom, dva starija brata i mlađa sestra se takođe bave sportom, ali je najveći talenat ipak usađen Armandu, koji i danas čak trenira u svom dvorištu.

Već kao trogodišnjak je Mondo u Luizijani počeo da skače motkom, sa sedam godina je došao do prvih takmičenja, sa 10 je obarao rekorde 12-godišnjaka, roditeljima je bilo jasno, zvezda je rođena, a s obzirom na to da je porodica bila sportska, nije bilo problema oko pravilnog usmeravanja.

Ipak, posebno je zanimljiv momenat da je malo nedostajalo da odustane od atletske discipline – igrao je paralelno fudbal i bejzbol, u jednom trenutku, kada je imao 12 godina, tokom leta, odustao je od atletike i potpuno se fokusirao na bejzbol, samo se njim bavio.

Tek nešto kasnije, kada je došao trenutak da mora da izabere jedan sport, napravio je idealnu odluku. Tri meseca po napuštanju koledža, 18-godišnji Duplantis je postao evropski šampion sa tada rekordom karijere od 6,05 i pripretio Bubki.

U 2020. godini koja je mnogima noćna mora, Mondo je postavio svetske rekorde. U zatvorenom, bio je prvi u Poljskoj sa 6,17, u Škotskoj je skočio 6,18 (tako su pali rekordi Renoa Lavilenija), a na otvorenom, u Rimu je na mitingu Dijamantske lige došao do magičnih 6.15.

Legendarni Ukrajinac je ostao upamćen kao neko ko je čak 10 puta obarao svetske rekorde, i to svaki put za po jedan centimetar. Upravo za toliko ga je sad izgubio jer je Duplantis već iz drugog pokušaja na visini od 6,15 metara uspeo da preskoči tu visinu, za promenu rekorderske liste posle punih 26 godina.

O kakvom se „sirovom“ talentu radi, otpornom čak i na pojedine nesportske navike, govori režim ishrane. Duplantis je priznao da je jeo slatkiše pre nego što je na teksaškim takmičenjima obarao rekorde, a mama Helena, iako je nutricionista, rekla je jednom kakve probleme ima sa sinom.

„Mondo nikad nije uživao u voću i povrću, samo bi ga odvajao sa strane tanjira“, rekla je mama Helena, a svetski prvak je priznao da je na koledžu jeo previše pržene piletine.

„Šta ste očekivali? Pa ja sam iz Luizijane“, bio je njegov odgovor, ali je vremenom i na tim navikama počeo da radi sve ozbiljnije. Promenio je i ishranu na početku 2020. godine, rezultati su odmah došli.

Rezultati iz 2020. oduševili su čak i legende atletskog sporta i skoka motkom. Velikani se dive još jednom Mondovom talentu, imitatorskom, naročito Sem Kendriks, šampion iz 2017. Time je Mondo pokazao i jednu sličnost sa Novakom Đokovićem, koji je umeo da „preslika“ brojne poteze svojih kolega i velikana svog sporta.

„On može da potpuno iskopira moju tehniku skoka kada ga zamolim. Može da ‘skine’ i Lavilenija. Sve može. Ali na takmičenjima, ne kopira nikog, on je svoj“, kaže Sem Kendriks, koji se sprijateljio sa Duplantisom.

Monda je pohvalio i Bubka, rekavši da je Duplantis momak koji atletiku čini atraktivnom.

Lavileni, čiji je dvoranski rekord pao, nema sujetu kada je u pitanju nova zvezda.

„Znao sam da postoji momak koji može da obori moj rekord, ali nisam ni slutio da će se to dogoditi 2020. godine. Ali to je draž i lepota sporta. Ništa nije unapred zapisano, sve se može desiti jednog dana. Kada sam ga gledao u Torunu u Poljskoj, znao sam da će oboriti rekord. Ne mogu reći da sam srećan, jer je uvrnut osećaj izgubiti svetski rekord. Ali srećan sam jer je to učinio moj dobar prijatelj. Mislim da on može da ide čak i do 6,20 ili 6,25. On ima kapacitet za to, na nama je samo da čekamo i gledamo“, rekao je Lavileni.

Duplantis je 2020. godinu krunisao tako što je proglašen za atletičara godine, postao je i najmlađi dobitnik prestižne nagrade.

„Bila je ovo zaista čudna sezona, za mene i kao za sve, ali uspeo sam da je sastavim i postignem prilično dobre rezultate. Samo sam želeo da izađem tamo i pokažem svetu za šta sam sposoban. Mogao sam to da uradim i imao sam dobre visine, posebno tokom dvoranske sezone“, rekao je Duplantis kada je preuzeo istorijsko priznanje.

Sada, sa ushićenjem je najavio nastup u Beogradu.

„Kada je pandemija prvi put pogodila, bilo je zaista teško trenirati. Svi objekti za trening su bili zatvoreni i nekoliko meseci nismo mogli da imamo odgovarajući trening. Kada sam se vratio u Švedsku u junu, trening se prilično vratio u normalu, međutim s obzirom na dva meseca pauze, trebalo je vremena da se sve vrati na staro. Oboriti rekord na otvorenom bilo je ostvarenje sna. Još mi je teško da poverujem kako sam iznad legendarnog Sergeja Bubke na listi“, rekao je dvadesetjednogodišnji atletičar u najavi dolaska, poručivši i da je uzbuđen zbog takmičenja koje ga čeka u prestonici Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar