Helen Šeperd
Foto: Screenshot Instagram havenfaithshepherd

Teško je pronaći neverovatniju priču o jednom sportisti, teško je zapravo i poverovati da će o svima patnjama koje je kroz 18 godina života prošla Helen Šeperd pričati sa osmehom. Ovakve priče zauvek menjaju pogled na sport.

PROČITAJTE JOŠ

Imala je samo 14 godina kada je njen otac odlučio da zaveže suprugu, ćerku i sebe za bombu.

Razlog? Odlučili su roditelji da je to najbolje jer nisu dobili dozvolu da se venčaju. Ipak, sudbina je htela da Helen preživi eksploziju, iako je zauvek ostala bez obe potkolenice. Biološki roditelji su stradali, a ona uskoro napušta Vijetnam i usvaja je američka porodica. Od tog trenutka su njeni roditelji Šeli i Bob koji su već imali dvogodišnje dete kada su odlučili da Helen daju novu priliku za život.

Ako nekada u životu pomislite da vam je potrebna optimistična iskra setite se ovog.

„Nisam nikad iskusila drugačiji život, ne sećam se toga. Samo sam izgubila noge, mogla sam da izgubim život“, rekla je Šeperd koja će debitovati na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Majka Šeli je istakla da je osetila nešto specijalno kada je videla malu Helen prvi put i da je morala da je usvoji.

Mlada Helen i dalje o svemu priča sa osmehom.

„Uvek morate da gledate pozitivno. Znam, dogodila mi se loša stvar, ali dobila sam novu priliku. U životu mi je pomoglo to što sam prihvatila da sam jedinstvena. Ne možeš uticati na stvari koje ne možeš da promeniš, zato utiči na one koje možeš. Moj cilj je bio pokazati kako su ljudi s invaliditetom kao i svi drugi – sportisti, samo s nekim fizičkim nedostatkom“, poručila je Šeperd.

Sada se takmiči u disciplini 100 i 200 metara prsnim stilom, a zbog svog optimističnog karaktera je zvezda u SAD. Često je nazivaju „čudom od devojke“ zbog svega kroz šta je prošla.

Tako je postala i američka ikona, simbol prkosa, ali i model koji nastavlja da ruši sve stereotipe.

Delegacija Evropske unije je ponosni partner Paraolimpijskog komiteta Srbije

Paraolimpijici Srbije, Paraolimpijski komitet Srbije
Foto: Promo

Bonus video: Doček olimpijaca

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar