MOK osudio izjavu iz Japana „da žene previše pričaju“

Ostalo 10. feb. 202110:46
Podeli:
Foto: EPA-EFE/KIM KYUNG-HOON / POOL

Međunarodni olimpijski komitet saopštio je da su izjave šefa Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju Jošira Morija "apsolutno neprikladne".

PROČITAJTE JOŠ

Mori je nedavno na sastanku Olimpijskog komiteta Japana rekao da žene previše pričaju i da bi sastanci na odborima predugo trajali zbog toga. On je tada rekao i da su žene takmičarski nastrojene.

On se kasnije izvinio i rekao da, uprkos brojnim pozivima, neće podneti ostavku. MOK je prošle nedelje saopštio da je to pitanje zatvoreno posle izvinjenja.

Posle izjave 83-godišnjeg japanskog čelnika, 440 volontera koji su radili u organizaciji Igara napustili su poslove.

„Pored izvinjenja gospodina Morija, Organizacioni komitet Olimpijskih igara u Tokiju smatra da su njegove izjave neprimerene i potvrdio je posvećenost rodnoj ravnopravnosti. Kao lideri olimpijskog pokreta, posvećeni smo našoj misiji da podstičemo i podržavamo promociju žena u sportu na svim nivoima, kako je navedeno u Olimpijskoj povelji“, saopštio je MOK.

Sponzor Igara Tojota, kritikovala je Morija zbog izjava.

„Razočarani smo nedavnim komentarima predsednika Organizacionog komiteta, koje su suprotne vrednostima koje Tojota poštuje i podržava“, rekao je predsednik kompanije Akio Tojoda.

Organizacioni komitet Olimpijskih igara u Tokiju u petak će održati sastanak, na kome će članovi izraziti mišljenje u vezi sa Morijevim izjavama i razgovarati o budućim inicijativama za rodnu ravnopravnost.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar