Miličić i Savić o napadima iz Crne Gore: Lopovi dele narod

Ostalo 12. avg. 202020:10
Podeli:
Dušan Savić i Darko Miličić poziraju
Foto:E-Stock/Miloš Rafailović/Vesna Lalić/Nova.rs

Podrška proslavljenih srpskih sportista Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori izazvala je reakciju Demokratske partije socijalista (DPS), koja je istakla da potpisnici nisu sportisti, nego srpski nacionalisti.

Strasti u Crnoj Gori po pitanju statusa Srpske pravoslavne crkve ne jenjavaju ni skoro godinu dana nakon usvajanja Zakona o slobodi verospovesti.

Od trenutka kad je Parlament Crne Gore usvojio zakon širom države organizovane su litije, a podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj pružili su brojni istaknuti sportisti među kojima i Novak Đoković i Nikola Mirotić, a poslednji u nizu koji su iskazali podršku su čuveni sportisti, njih 62, koji su potpisali pismo čiji je sadržaj bio povod za reakciju Demokratske partije socijalista.

PROČITAJTE JOŠ

Pismo je bilo povod za reakciju DPS-a koji je potpisnike nazvao „srpskim nacionalistima“ navodeći da se uglavnom radi o ljudima koji su ukaljali svoje sportsko ime.

Na odgovor vladajuće crnogorske stranke replicirao je Dušan Savić, legendarni fudbaler Crvene zvezde.

„Vidi se da je taj, koji je pisao saopštnje u društvu korumpiranih i propalih nazovi političara na čelu sa kriminalcem Milom Đukanovićem, polupismen i neinformisan. Očigledno pripada dukljanskoj školi nepismenih i neobrazovanih kada za takav spisak imena kaže da ih eventualno poznaju članovi familjie. Pokazali su svoju mržnju, slabost i nesposobnost da prihvate realnost. Pozivaju na realnost, a ne vide je kad oni gube i to je dobro jer će lakše pasti“, istakao je Dušan Savić i dodao:

„Iako su želeli da nas uvrede, iz gluposti su rekli jednu lepu stvar, a to je da nam je svima zajedničko ime ‘srpski nacionalisti’, a to je za obrazovanog i pametnog čoveka koji zna značenje tih reči – kompliment. Nacionalizam kao osećanje se zasniva na ljubavi prema sopstvenoj državi i narodu, bez mržnje prema drugom narodu. Očekujem da režim Mila Đukanovića i njegova banda padnu, a da se Crna Gora ponovo vrati sebi“.

Foto: Vesna Lalić /Nova.rs

Odgovor DPS-a izazvao je reakciju i Darka Miličića, bivšeg košarkaškog reprezentativca i NBA zvezde.

„Dovoljno mi je da budem prepoznat u svojoj porodici, a što se tiče borbe u kojoj sam jedan među jednakima koji se borimo za nešto što je pravo i istinito, a to je Srpska pravoslavna crkva, jasno je da je interes druge strane suprotan od onoga za šta se mi zalažemo. Na strani sam Gospoda Boga i Pravoslavne crkve koja je ostavljena u amanet srpskom narodu. Crkva niti je ostavljena crnogorskoj državi, niti Republici Srbiji, niti Makedoniji ili bilo kojoj drugoj državi. Svi veliki ktitori, od Nemanjića do danas su davali i gradili za Srpsku pravoslavnu crkvu, prema tome njihove priče su smešne“, istakao je nekadašnji centar.

Miličić je poseban povod za komentar imao s obzirom da je u saopštenju DPS-a konstatovano da je ukaljao ime tetovažom Draže Mihajlovića.

„Četnici se neretko pominuju u negativnom kontekstu, iako se dobro zna da su bili kraljeva garda i da je sam Draža odlikovan od strane Vojske Amerike, a danas su svi proamerički orijentisani. Ukoliko išta normalno, pošteno i pravedno postoji u ratu onda su to za mene četnici. Pretpostavljam da u jugoslovenskim republikama svako mora da ima nešto negativno vezano za prošle ratove, kao što Hrvati imaju ustaše koje se zna po čemu su poznati. Volim ono što znam o četnicima, a siguran sam da ću još mnogo naučiti o njima. To što imam na sebi je moje opredeljenje i nešto što volim, to sam ja, ali podrška Pravoslavnoj crkvi nema veze sa tim“.

PROČITAJTE JOŠ

Čuveni košarkaški centar istakao je da je i sam činio greške, ali da se trudi da ih nadomesti dobrim delima.

„Ne želim da ulazim u njihova dela i ono po čemu se poznaju, ja jesam sam sebi učinio loše jer sam na neki način upropastio karijeru koja je mogla da bude mnogo bolja, ali se trudim da to ispravim. Čovek uči dok je živ i, Bogu hvala, trudim se da greške ispravim kroz humani rad, vraćanje ljudima kojima je neophodna pomoć i Bogu koji je meni dao. Ne interesuju me priče političara koji god bio, te njihove bušne priče kako se bore za svoj narod. Pružio sam podršku isključivo jer sam i sam deo Srpske pravoslavne crkve kako bih, koliko je moguće učestvovao u pomoći“, rekao je Miličić i dodao:

„Opet je brat na brata udario i to zbog interesa pojedinaca koji dele plen. Još malo će gradovi biti države za sebe kako ne bi delili plen i neverovatno je da narod ne vidi da bi političari rasparčali i sela i gradove samo kako im se niko ne bi ugrađivao u njihov lopovluk“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram