Foto:YUTAKA / AFLO / Profimedia/Matthias Stickel / AFP / Profimedia/Tomi Natri / All Over Press / imago sportfotodienst / Profimedia/Matthias Stickel / AFP / Profimedia/William WEST / AFP / Profimedia

Očekuje se nekoliko spektakularnih mečeva.

Foto: Promo

Kada je obavljen žreb za Mundobasket, svima je odmah za oko zapala grupa E zbog količine dobrih timova i igrača, pa je njoj zapao popularni epitet „grupa smrti“.

Australija, Nemačka, Finska i domaćin Japan vodiće veliki rat za plasman u narednu fazu, a očekuje se velika borba i sjajna košarka pre svega. Zbog ukrštanja sa grupom F koju predvodi Slovenija sa Lukom Dončićem svaki meč i svaka pobeda će biti važna i zbog borbe za četvrtfinale, pa će od starta svi ginuti za svaku loptu.

Okinava je tako imala sreće da u prvoj fazi bude domaćin tri ekipe koje su među glavnim favoritima za medalju.

Australija

Selekcija „kengura“ od samog starta priče o „Mundobasketu“ slovi za jednog od favorit za medalju na turniru. Prekaljeni NBA igrači i nove zvezde najjače lige na svetu uz sada već ozbiljan kontinuitet dobrih rezultata i uigranosti većine nosioca izdvajaju ovu selekciju u najuži krug favorita i za titulu.

Iako je ekipa izuzetno iskusna, lider i glavna zvezda je saigrač Alekseja Pokuševskog iz Oklahome Džoš Gidi. Nakon sjajne sezone u NBA ligi, Gidi briljira i na pripremama, pa se očekuje da bude glavna napadačka opcija i glavni pokretač svega u timu.

Naravno, ovo je i dalje reprezentacija Petija Milsa i Džoa Inglsa, nezaobilaznog tandema koji je sinonim za uspehe Australije u poslednjoj deceniji.

Pati Mils, Foto: Tanjug/AP Photo/Eric Gay

Pažnju bi trebalo obratiti i na Dantea Egzuma, bivšeg igrača Partizana, koji iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri. Takođe, tu su i Džoš Grin iz Dalasa, Matis Tajbul koji igra za Portland…

Sve to čini odličnu spoljnu liniju koja ima kombinaciju šuta, prodora i sjajne odbrane

Ipak, razlog za sumnju u ovaj tim jeste oslabljen centarska linija jer je ekipa ostala bez važnog igrača u vidu Džoka Lendejla koji je donosio kombinaciju igre pod košem i šuterske širine.

Zato je prva opcija postao Duop Rit, nekadašnji igrač FMP iz Železnika koji je daleko od elitnog rešenja, opcija je i Nik Kej, ali je jasno da će Australija igrati sa dosta niskih postava i da će u mngome zavisiti od igre Inglesa sa pozicije četiri kao i sposobnosti Tajbula da na ovom nivou defanzivno preuzima i više igrače s obzirom a na to da se radi o elitnom defanzivcu.

Kenguri su igrali odlično na pripremama, pobedili su Francuze u u meču u kojoj je čak pet igrača postiglo dvocifren broj poena. U prva dva kola igraju protiv glavnih rivala Finske i Nemačke, pa će sve od starta morati da funkcioniše.

Australija je trenutno četvrti favorit, iza SAD, Kanade i Francuske, što dosta govori o kakvoj se reprezentaciji radi.

Sastav Australija: Gzevijer Kuks, Dajson Denijels, Dante Egzum, Džoš Gidi, Kris Gulding, Džoš Grin, Džo Ingls, Nik Kej, Peti Mils, Duop Rit, Matis Tajbul, Džek Vajt.

Nemačka

Selekcija koja je imala najmanje problema sa dovođenjem glavnih zvezda na turnir jeste Nemačka koja je zahvaljujući tome i kontinuitetu ovog sastava biti jedan od favorita turnira.

Polufinale sa prošlog Evropskog prvenstva je najavilo velike stvari ove selekcije, pa su zato po svim procenama peti favorit turnira. Kombinacija sjajnih NBA i igrača iz Evrolige garantuje uzbudljivu košarku kada su u pitanju Nemci, a sve se vrti oko trojca Denis Šruder i braće Vagner.

EPA-EFE/FILIP SINGER

Franc Vagner i Šruder su postali alfa mužjaci ovog tima, a neke partije od pre godinu dana se i dalje prepričavaju. Tu su i Danijel Tajs, sjajni šuter Andi Obst kao i Maodo Lo koji ia sebe ima najbolju sezonu u Evroligi.

Isak Bonga donosi čvrstinu u odbrani, a pod košem su takođe odlični i Johanes Fohtman, Johanes Timan, Moric Vagner.

Nilsa Gifaja, Justusa Holaca i Davida Kramera, i dobićemo jednu jako dobru reprezentaciju. Nemačka je bila na korak do finala Evrobasketa, sprečio je sjajni Lorenzo Braun, a sada želi korak dalje i ima resurse da u tome uspe.

Nemci su tokom priprema birali najjače rivale i odigrAli neke sjajne utakmice. Bili su najbliži da pobede Amerikance, sa Kanadom koja je drugi favorit imaju skor od jedne pobede i jednog poraza, a usput su rutinirali i selekciju Grčke.

Nemci su jedna od najbolje izbalansiranih ekipa kada govorimo o šutu, prodoru, i spoljnoj i unutrašnjoj liniji, a najveći znak pitanja stoji pored odbrane, jer na tom kraju parketa nisu toliko dobri, ali deluje da su se ionako fokusirali na napadački aspekt, i da će sve rivale pokušati na nadigraju igrajući za poen više.

Njihov duel sa Australijom u drugom kolu je verovatno i najbolji meč prve faze prvenstva.

Sastav Nemačke: Isak Bonga, Franc Vagner, Nils Gifaj, Justus Holac, Moric Vagner, David Kramer, Johanes Fohtman, Maodo Lo, Andreas Obst, Denis Šruder, Daniel Tajs, Johanes Timan.

Finska

Do pre desetak godina, Finska je za mnoge bila egzotična selekcija koja ponekad može nekoga da iznenadi sjajnom šuterskom rapsodijom, ali je sada to tim koji u svojim redovima ima jednu veliku NBA zvezdu.

Lauri Markanen je veliko ime i u NBA okvirima, pa je jasno da Skandinavci imaju jednu od najvećih zvezda turnira koji su pre godinu dana bili na korak da izbace kasnijeg šampiona Španiju u četvrtfinalu Evrobasketa. Španija je iak preživela dramu, a Markanenu i drugovima ostavila pitanje da li su možda mogli da odu i do kraja i postanu senzacionalni prvaci.

Sada ih ni žreb nije mazio.

Foto:Tomi Natri / All Over Press / imago sportfotodienst / Profimedia

Da nisu u grupi sa Nemačkom i Australijom, Finska bi se bez sumnje našla u drugoj fazi i borila bi se za četvrtfinale, ali činjenica je da će biti u podređenom položaju protiv pomenutih selekcija. Neće biti autsajderi, ali su realno slabiji na papiru.

Pored Markanena, Finska ima još nekoliko kvalitetnih košarkaša, a kako dugo igraju zajedno, veoma dobro se razumeju i hemija im je na elitnom nivou.

Tu je iskusni Sasu Salin, potom Elisa Valtonen, Edžon Mađuni, Aleks Marfi, Miro Litl, Aleksander Madsen…

Istina, Finska nije na nivou Nemačke i Australije, ali pokazali su da mogu da igraju egal sa najboljima.

Već na startu će imati prilike da protiv Australije vide koliki su im realni dometi na ovom turniru, a brine i loša uvertira sa priprema koju su napravili sa dva poraza uoči prvenstva od Litvanije i Letonije.

Sastav Finske: Miro Litl, Aleks Marfi, Sasu Salin, Olivier Nkamhoua, Henri Kantonen, Mikael Jantunen, Elias Valtonen, Aleksander Madsen, Edžon Mađuni, Lauri Markanen, Džejob Grandison, Ilari Sepala.

Japan

Za Japance će vo biti istinski spektakl jer će u domovini imati priliku da gledaju neke od najvećih svetskih zvezda iako verovatno ni članovi najbliže familije igrača ne veruju da mogu da prođu dalje.

Iako je spektakl u njihovom dvorištu, njihova najveća zvezda Rui Hačimura neće igrati na Okinavi što ima drastično umanjuje šanse za neko eventualno iznenađenje.

Košarkaš Lejkersa propušta Svetsko prvenstvo a mnogi se sećaju kako je pre dve godine blistao na Olimpijskim igrama i sa prosekom od 22,3 poena bio je najbolji igrač Japana, međutim, i sa njim na parketu nisu uspeli da iznenade i prođu u nokaut fazu.

Foto:YUTAKA / AFLO / Profimedia

U izostanku Hačimure, glavni igrač Japana biće košarkaš Finiks Sansa – Juta Vatanabe. Krilni košarkaš je izrastao u veoma solidnog NBA igrača i biće alfa i omega ovog tima.

Vatanabe iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri, za tri poena šutirao je čak 44% i zato je dobio poziv Sansa koji će naredne godine imati “supertim” sa Bilom, Bukerom, Durentom i Ejtonom.

28-godišnji igrač je prva violina tima, ali faliće mu podrška i realno Japan, u konkurenciji Finske, Nemačke i Australije, nema šta da traži.

Juta Baba je zanimljiv košarkaš i biće verovatno drugi igrač reprezentacije, ali ostatak je jako tanak i zato će biti senzacija ukoliko pobede i jedan meč.

Sastav Japana: Juki Togaši, Juki Kavamura, Makoto Hiedžima, Juta Baba, Judai Nišidda, Keisei Tominaga, Juta Vatanabe, Šuta Hara, Hirotaka Jođi, Soićiro Inue,Džoš Hokinson, Koja Kavamata.

BONUS VIDEO Ispraćaj košarkaša na Svetsko prvenstvo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar