Foto: Stefanos Kyriazis/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia, Francis Gonzalez/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia,Nikola Krstic / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kad mladost preti da eksplodira.

Svetsko prvenstvo za košarkaše biće ujedno i takmičenje na kom će sjajnu priliku da se nametnu kao lideri nove generacije imati brojni „žutokljunci“ iz redova selekcija koje igraju na smotri najboljih reprezentacija planete, a mi smo se pozabavili mladim košarkašima čija imena bi trebalu da upamtite pre nego što turnir počne.

A listu ćemo otvoriti uzdanicom reprezentacije Srbije, mladim Nikolom Jovićem.

Nikola Jović (Srbija, 20)

Jović je, u trenutku kada je čitava zemlja panično gledala kako jedan za drugim od nastupa odustaju Nikola Jokić, Nikola Kalinić, Vasilije Micić, Aleksej Pokuševski… oberučke prihvatio odgovornost i, uprkos tome što ima 20 godina, zaigrao fantastično tokom pripremnog perioda.

Zrelost u igri koju je prikazao pre svega u odbranu, raskošan napadački arsenal i pre svega hrabrost i želja da se dokaže stvorili su od njega igrača koji bi trebalo da ima ozbiljnu ulogu u timu Svetislava Pešića.

Gabrijele Proćida (Italija, 21)

Talentovani Italijan je oduševio i u Evroligi, krilo Albe iz Berlina je iza sebe ostavilo neke sjajne nastupe u elitnom takmičenju, a 36. pik na draftu 2022. godine ima ogromno poverenje Italijana i predstavljaće možda i prvu zvezdu „azura“.

Detroit Pistonsi u njemu vide veliki zalog za budućnost, dok Nemci žele da ga što više iskoriste u periodu dok je tu, mada je veliko pitanje gde će igrati naredne sezone ukoliko i na Mundobasketu potvrdi sav talenat.

Paolo Bančero (SAD, 20)

Upravo je Bančero trealo da bude prva zvezda „azura“, ali je odlučio da ipak prihvati poziv „jenkija“ i postane deo po mnogima najslabijeg „drim tima“ u poslednjih nekoliko godina. No, Amerikancima ne nedostaje poleta, imaju izuzetno mlad sastav, a prvi pik na draftu 2022. godine bi trebalo da bude jedan od ključnih košarkaša.

Ujedno, košarkaš Orlando Medžika i najbolji ruki prošle sezone je drugi najveći favorit za nagradu za najboljeg mladog igrača Mundobasketa.

Džoš Gidi (Australija, 20)

Bek Oklahome bio je deo druge najbolje petorke rukija, za samo dve sezone šesti pik sa drafta 2021. godine izborio se za status jednog od najvažnijih igrača svog tima, i gledajući kvalitet kluba i ulogu koju ima, čini se da je bez premca u najboljoj poziciji, pošto je odigrao 130 utakmica za tim iz Oklahome i svih 130 je započeo u prvoj petorci. Fantastičan poenter, odličan organizator igre… Sa razlogom Gidija vide kao najboljeg igrača među mladim košarkašima Mundobasketa.

Franc Vagner (Nemačka, 20)

Krilo Orlanda i saigrač Paola Benčera je takođe mlada zvezda na koju bi itekako trebalo obratii pažnju. Nekadašnji student univerziteta Mičigen jedan je od najboljih igrača Orlanda, te uz Gidija predstavlja košarkaša koji je itekako navikao da na plećima nosi teret čitavog tima, mada je ipak prošle sezone parket delio sa Benčerom, te je morao malo da „popusti“.

Ovog puta u sastavu Nemačke toga nema, biće „prva violina“ uz Denisa Šrudera, pa je na njemu da pokaže zbog čega je smatran jednim od najvećih evropskih talenata, ali i viđen za naslednika Dirka Novickog.

Kai Soto (Filipini, 21)

Mladi FIlipinac preti da postane prava senzacija svetske košarke. Momak je tek ušao u treću deceniju života a visok je 221 centimetar, po čemu je treći najviši Filipinac. Turnir u domovini je za njega šansa da pokaže da mu je mesto među najboljima nakon što nije uspeo da se izbori za ugovor u NBA ligi tokom letnje lige. Motiva mu neće nedostajati, na Filipinima već ima status superzvezde, pa ne bi bilo iznenađenje ukoliko bi mladi centar postao prava senzacija Mundobasketa.

Usman Garuba (Španija, 21)

Krilni centar iz Španije dobio je otkaz u Oklahomi što je izazvalo veoma burnu reakciju, ali i izuzetno veliki motiv kod njega da ne samo dokaže ovom timu da je pogrešio, već i da potvrdi da neće ostati nedorečen talenat koji je dominirao mlađim kategorijama. Garuba bi lako mogao da, u slučaju dobrog nastupa, obezbedi povratnu kartu za SAD, dok bi u slučaju da taj korak izostane u najmanju ruku skrenuo pažnju evroligaša na sebe i ponovo zaigrao na „starom kontinentu“, odakle bi tražio put ka povratku u NBA.

BONUS VIDEO