Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Četa selektora Svetislava Pešića udara na ekipu Aleksandra Đorđevića, u hali "Araneta" na Filipinima.

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Manila, Filipini, Svetsko prvenstvo u košarci. Šou je počeo juče, ali za nas danas kreće ono pravo, jer igra Srbija.

PROČITAJTE JOŠ

„Orlovi“ se u 1. kolu B grupe sastaju sa selekcijom Kine, koju kao selektor predvodi Aleksandar Đorđević, za koga će ovaj meč sigurno biti posebno emotivan.

Legenda srpske košarke odlično poznaje naše reprezentativce, kao selektor je osvojio tri srebra (olimpijsko, svetsko i evropsko), ali bi bilo pravo čudo da se raduje na kraju duela sa četom Svetislava Pešića.

I Marko Gudurić je rekao da su se sada nekako bolje uklopili u sistem iskusnog stručnjaka, nakon još jednog leta tokom kojeg su imali 28 dana priprema.

„Trenirali smo jako, malo samo da noge popuste, sve to negde u kombinaciji valjda će doneti rezultat… Kari je ‘old skul’, nije to preterivanje, to je nešto što je njemu donelo rezultat, u šta on veruje i mi smo tu da slušamo i radimo“, priča Gudurić.

Kroz šalu je objasnio i kako protiču dogovori igrača sa selektorom.

„Mislim da malo stariji igrači tu i tamo (slušaju, prim.aut), a mlađi nemaju pravo ni da se požale. Ali dobro, svi smo mi profesionalci, moramo da slušamo i radimo i u komunikaciji sa njim se dogovaramo. Bogdan je odmorio protiv Brazila, mislim da će mu to prijati i da će biti svež“.

Najviše mu je drago što su svi zdravi i na okupu, i nada se samo boljim procentima šuta na utakmicama.

„Na treningu šut služi dobro, na utakmicama loše, za sada. Valjda će krenuti nabolje“, priznaje Gudurić.

Foto: Nova.rs

Kako se Stefan Jović oporavio i našao među 12 putnika, može bek Fenerbahčea da se prebaci na svoju prirodnu poziciju „dvojke“.

Povratak iskusnog plejmejkera raduje i Aleksu Avramovića, jer će imati s kim da podeli teret u organizaciji igre Srbije. Košarkaš Partizana raduje se što baš sa Kinom igraju na premijeri u dvorani „Araneta“.

„Pobedili smo ih u prijateljskom meču, ali sad pristup mora da bude isti ili bolji da bismo postavili neki standard za nas i nastavili dalje. Kinezi igraju izuzetno agresivnu odbranu, u toj utakmici su igrali i preko ivice faula, Bogdan je bio pretučen od strane njihovih igrača. On je šutnuo te neke penale, ali mislim da je to bilo malo koliko su ga udarali“, poručio je Avramović.

Veruje da nema tajni u sudaru sa prvim protivnikom i da znaju put do pobede na startu Svetskog prvenstva koje se prvi put u istoriji održava u tri države.

„Nismo kukali u takvoj igri, nego smo se adaptirali, ulazili snažnije u kretnje i akcije. Taj pristup od agresivne odbrane do tranzicionog napada je potreban, posle sve lakše ide. Ne može ništa spektakularno da se krije. Kina će izaći u istom sastavu u kom je bila i pre nekoliko dana, takođe i mi“, zaključio je Aleksa Avramović.

Vlažnost vazduha i saobraćaj jedini problem

Gudurić kaže da je prvi utisak o Manili pozitivan, ali i da nisu imali mnogo slobodnog vremena.

„Osim što je gužva ogromna u saobraćaju i što je vlažnost vazduha velika, sve ostalo je super stvarno. Odlični su uslovi i u hotelu i u dvoranama. Ljudi su nas primili sjajno, trude se da nam pomognu i za sada su prvi utisci odlični“, rekao je Gudurić.

I Avramović je imao iste zamerke.

„Išli do jedne hale preko sat vremena, posle su nas premestili u drugu salu za zvanično fotografisanje i stvarno smo opet putovali dosta dugo. Ponovo više od sat vremena. Međutim, uslovi su izvanredni, sve je bilo efikasno i brzo završeno i došli smo na trening. „Araneta“ je prelepa, kružna, mislim da će biti sjajna atmosfera, očekujem i podršku naših navijača“, dodao je Avramović.


GRUPA B

Portoriko – Južni Sudan 10.00

Srbija – Kina 14.00

Ponedeljak:

Kina – Južni Sudan 10.00

Srbija – Portoriko 14.00

Sreda:

Srbija – Južni Sudan 10.00

Kina – Portoriko 14.00


BONUS VIDEO Šta smo sve videli u Manili: Vazduh može da se pipne, ovako nešto nema nigde

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare