Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Srbija se priprema za nastavak Mundobasketa.

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Svetislav Pešić, selektor reprezentacije Srbije, istakao je koliko je važno doći do nove pobede na Mundobasketu, kao i šta je glavni cilj pred meč sa Portorikom:

„Ovo je početak prvenstva, kao što smo videli, ovo je Svetsko prvenstvo, svaki meč je važan, za razliku od Indijanapolisa gde je mogla da se izgubi neka utakmica. Bio je drugi sistem, a ovde nemaš pravo, gubiš i ispadaš, mnogo je važno da to znamo. Prema tome, to nam je i razlog da razgovaramo sa igračima o značaju utakmice. Jer mi smo, kao što sam rekao, na početku. Želimo da svaki meč iskoristimo, i za napredak timske igre i individualnog kod igrača. Da svaki meč donese kvalitet, ne samo rezultatski“, rekao je čuveni Kari.

PROČITAJTE JOŠ...

Osvrnuo se Pešić na treninge svog tima:

„Sve je ok, igrači slušaju koliko im odgovara, kao i vi što slušate. Ja pričam, vi čujete, ali ne čujete, tako i igrači (smeh). Oni su svesni zašto su došli ovde, žele da se pokažu. Vrlo je važno da njihova unutarnja komunikacija bude dobra, to je najvažnije. Vidite i sami, mnogi nikad nisu igrali zajedno. I to tražimo, ako ne možemo to na terenu sve da postignemo, onda je važno da oni međusobno komuniciraju. Da pokažu navike saigračima, kažu šta im odgovara i ne odgovara. Čitav je dan posvećenost da budemo bolji“.

Foto: Nova.rs

Mnoge je zabrinula povreda Filipa Petruševa, a Pešić je o tome rekao:

„Malo mu je natekao zglob, nije trenirao, važno je da je snimak pokazao da su tetive dobro. Nismo hteli da ga opterećujemo, radio je stvari koje može da radi, videćemo pred utakmicu da li će igrati“.

Govorio je Pešić o utakmici Italije i Dominikanske Republike:

„Nisam gledao, pravo da vam kažem, malo sam na kraju gledao Nemačku i Australiju. Da li je to iznenađenje, po meni da. Međutim, Dominikana je pokazala da može da pravi neočekivana iznenađenja, sklonili su Argentinu sa SP, imaju NBA igrača koji daje poseban kvalitet. On je kompletan igrač, kvalitet imaju u svakom smislu. To su sve igrači iz španske lige, njihova dva spoljna igrača, bekovi… Zajedno igraju dugo, poznaju. Italija? Italija ih je možda potcenila, ne znam. Ovde na Svetskom prvenstvu, potcenjivanje te obavezno kazni“.

Foto: Nova.rs

Ipak, nije Pešić krio da ga je jedna utakmica iznenadila, i to poraz Finske od Japana kojim su Skandinavci i matematički eliminisani:

„To je baš veliko iznenađenje, uz respekt prema Japanu, naravno. Mi znamo da je Finska prava reprezentacija, timska, igraju sjajnu košarku, u tranziciji. Nisam znao, baš mi je iznenađenje. Kažem, turnir je, svaki dan se igra. Evo, Petrušev se povredio, ne znamo šta se dešava u ostalim ekipama. Nema se vremena za brzu regeneraciju, fokus mora da bude do kraja koliko je moguće. Mi smo to pokazali, naravno nisu to protivnici od kojih se pada u nesvest, ali ih respektujemo.

Moramo prvo da imamo prema nama poštovanje, ako sam sebe ne poštuješ, niko te ne poštuje. Uvek govorim igračima, to je moja filozofija, ostani skroman, a veruj u sebe. Taj koji ostane skroman posle uspeha, a ima samopouzdanje i nađe balans, onda sudbina i ekipe zavisi od tebe, ne drugoga. Mi na tu temu puno razgovaramo. Ozbiljna smo ekipa. Za sada u tom pravcu ide dobro, očekujemo da ćemo se poboljšavati“, zaključio je Pešić.

Srbija na teren protiv Portorika izlazi u ponedeljak od 14 časova, dok će grupnu fazu zatvoriti u sredu od 10 časova ujutru.

BONUS VIDEO